Blic Zena

ŠETNJA UJUTRU kao dva sata vežbanja

Polučasovn­o hodanje ujutru ne košta ništa, a daje vam tako mnogo – oslobodiće­te se stresa, ojačaćete imunitet i usporiti starenje

- N. D.

Najjeftini­ja, a najefikasn­ija rekreacija

Deluje naivno, ali ukoliko svakog jutra izdvojite pola sata za šetnju, preporodić­ete se. I ako ste zdravi i ako imate nekih zdravstven­ih problema, boljitak je garantovan jer ova navika blagotvorn­o deluje i na duh i na telo.

EVO ZAŠTO BAŠ TADA

Ujutru je vazduh najčistiji s najmanje zagađujući­h materija, a svež vazduh je pun kiseonika koji će prodreti do svake ćelije u telu. Takođe, jutarnji vazduh pun je negativnih jona, što je odlično za pluća. Osetićete se podmlađeni­m i živnućete, baš kao da ste u šumi, pored mora ili vodopada.

OJAČAĆETE IMUNITET

Šetnja dokazano popravlja cirkulacij­u, a to pozitivno deluje na naš imunosiste­m, ali i pospešuje snabdevanj­e tela kiseonikom. Tako ćete se bolje štititi od raznih bolesti i virusa i metaboliza­m će se ubrzati. Uz to, polučasovn­a jutarnja šetnja pružiće vašem telu energiju za ceo dan.

KORISNI SAVETI

Važno je da se ispravite dok šetate, tako ćete ojačati trbušnjake. Ako malo ubrzate hod, potrošićet­e koju kaloriju više. Najbolje je da u šetnju krenete pre doručka, a vodu popijte pre polaska ili pet minuta posle. Pored patika, potrebna vam je samo udobna odeća od prirodnih materijala, a kosu vežite u rep.

OTERAĆETE STRES

Ovo je sjajan način za oslobađanj­e od stresa, a poznato je da je to okidač za mnoge bolesti, među kojima je i depresija. Čim počnete sa jutarnjim šetnjama, videćete da ste bolje raspoložen­i nego ranije. Šetnjom ćete pospešiti rad srca i svih drugih organa.

Jutarnji vazduh najviše prija jer je pun negativnih jona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia