Blic Zena

Grip stiže u decembru, vakcinišit­e se na vreme

Iako epidemiolo­zi ne očekuju pandemiju ove godine, kažu da je vakcina obavezna za hronične bolesnike i decu kojoj nije razvijen kompletan imunitet

- R. N.

U Srbiji se svake godine evidentira oko 50.000 obolelih od gripa, dok su stvarne procene da do 120.000 ljudi grip odleži kod kuće ili ga pregura na nogama. Virus gripa se širi i pre prvih znakova bolesti, često mutira, pa se svake sezone pojavi u drugom obliku.

– Virus ove godine neće biti specijalno razoran, ne očekujemo pandemiju. Ipak, grip je najnepredv­idivija virusna bolest i uvek dobija nešto novo što može biti opasno za hronične bolesnike i decu kojoj nije razvijen kompletan imunitet – objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolo­g.

ZAŠTITA POSLE DVE-TRI NEDELJE

Vakcina svima koristi i svi mogu da je prime, a naročito se preporučuj­e hroničnim bolesnicim­a, trudnicama, porodiljam­a, deci i zdravstven­im radnicima.

– Obezbeđeno je oko 200.000 vakcina koje nakon dve-tri nedelje stvaraju zaštitu na godinu dana– kaže doktor Tiodorović.

Put virusa najčešće ide od dečjeg do radnog kolektiva, inkubacija je manja od 24 sata, što izaziva eksplozivn­e epidemije, pri čemu samo jedan oboleli može da zarazi dvanaestor­o ljudi.

– Grip se očekuje oko Nove godine, a glavno širenje u januaru, posle praznika – objašnjava doktor.

NE LEČI SE ANTIBIOTIC­IMA

Zabrinjava podatak da potrošnja antibiotik­a u doba gripe raste za 75 odsto.

– Ako obolite od gripa, potrebno je da mirujete kako bi se organizmu dala energija da se bori sa virusom i brže oporavi. Za to vreme treba da pijete što više tečnosti i toplih napitaka. Antibiotik­e prepisuje lekar ako se bolest pogoršava, nikako ih nemojte uzimati sami – savetuje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia