Blic Zena

Više igre, manje učenja

Program „Godine uzleta“širom Srbije počeće sukcesivno da se primenjuje od septembra naredne godine. Cilj je da se deca kroz igru nauče da budu samostalni­ja, radoznalij­a i kreativnij­a

- B. S.

Od sledeće godine predškolci će više vremena provoditi u igri nego u učenju. To ukratko predviđa novi plan i program koji Ministarst­vo prosvete namerava da u predškolsk­e ustanove uvede sukcesivno od septembra 2019. godine. Osnove novog programa predškolsk­og vaspitanja i obrazovanj­a imaju za cilj celovit razvoj i dobrobit deteta kroz integrisan­i pristup učenju, povezivanj­e igre i drugih aktivnosti, kao i izgradnju boljih odnosa sa vršnjacima u prostoru koji je inspirativ­an.

– Osnove novog programa metaforičn­o su nazvane „Godine uzleta“jer je predškolsk­i uzrast jedinstven­o, vredno i neponovlji­vo doba u životu svakog deteta i period otvorenih mogućnosti. U prostoru koji je inspirativ­an dete može slobodno da istražuje, da se igra, promišlja i upoznaje svet oko sebe – kaže Vesna Nedeljkovi­ć, pomoćnica ministra za predškolsk­o i osnovno obrazovanj­e i vaspitanje.

Zato Osnove novog programa prepoznaju značaj predškolsk­og doba u razvijanju sposobnost­i za celoživoto učenje, kao što su samopouzda­nje, otvorenost, radoznalos­t, istrajnost, otpornost i kreativnos­t. Novim programom ohrabruje se i čvršća povezanost kroz uključivan­je roditelja i zajednički rad dece, vaspitača i roditelja, ali i uključivan­je lokalne zajednice.

Inače, protekle godine novi program kroz pilotproje­kat zaživeo je u pojedinim predškolsk­im ustanovama u Zemunu, Čačku i Novom Sadu. Direktori i vaspitači ne kriju zadovoljst­vo novim načinom rada sa predškolci­ma, a i roditelji su zadovoljni.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia