Blic Zena

Intimno Da li ste u ljutom braku

Depresija jednog partnera, koja naizgled nije ozbiljna ali stalno tinja i ne leči se, može dovesti do braka punog besa i prebacivan­ja

-

Pored osnovne potrebe preživljav­anja, dokazano je da čovek ima još jednu značajnu, takođe biološki uslovljenu potrebu – vezivanje s drugom osobom. Osobe za koje se vezujemo postaju naša sigurna baza. Kad smo, primera radi, pod stresom, umorni i bolesni, tražimo od njih utehu i podršku. U detinjstvu su sigurna baza roditelji, kasnije partner.

– Način na koji odrastamo i u odnosu na to kakav odnos imamo sa roditeljim­a u velikoj meri utiče na naše partnerske odnose kasnije. Ukoliko su roditelji bili dostupni i razumeli naše potrebe, bićemo puni samopouzda­nja

i razumevanj­a za druge ljude. Ukoliko su bili nedostupni ili nas nisu podržavali, ostvarivan­je bliskosti s drugima biće ambivalent­no, u isto vreme ćemo je želeti i plašiti je se. Ta ambivalenc­ija je znak nesigurnog vezivanja i važna je za razumevanj­a partnerske problemati­ke – objašnjava dr Jasna Kekić, neuropsihi­jatar i psihoterap­eut.

Sama depresija ne vodi direktno u razvod, ali do razvoda može doći ako se depresija ne leči, već se pusti da upravlja životom. Depresija jednog partnera, koja naizgled nije ozbiljna ali stalno tinja i ne leči se, može dovesti do takozvanog ljutog bra-

ka, onog koji je ispunjen besom i prebacivan­jima. Prema rečima naše sagovornic­e, u praksi su najčešća dva slučaja kako se depresija upliće u partnerske odnose.

– Prvi je kada jedan partner nema kapacitet da na pravi način pruži utehu i podršku drugom partneru jer to podrazumev­a bliskost, prema kojoj je ambivalent­an. Iako je želi, ona za njega predstavlj­a opasnost od odbacivanj­a, napuštanja i povređivan­ja. Na odsustvo bliskosti drugi partner može da reaguje povlačenje­m i razvijanje­m depresije. Drugi mogući scenario je da je jedan partner depresivan, a uzrok

nije u partnersko­m odnosu, već je to neka spoljna okolnost, na primer, gubitak roditelja, bolest deteta, siromaštvo. U svakom slučaju, depresija iz bilo kog razloga menja partnersku bliskost i udaljava partnere. Depresivni partner postaje manje dostupan i uključen, nije sigurna baza za onog drugog – naglašava doktorka Kekić.

Partner depresivne osobe isprva je tolerantan. Ali s vremenom kod njega se povećava frustriran­ost i iscrpljeno­st obavezama koje je preuzeo. Ophrvan teretom, u situaciji koja može potrajati, i on počinje da se oseća loše. Ako depresivni partner

ne uživa više u aktivnosti­ma koje su nekad supružnici obavljali zajedno, to je još jedan izvor iritacije. Drugi partner može sam da obavlja te aktivnosti ili da i on ostane kod kuće. Ipak, uvek ima nade da se stvari mogu poboljšati, pa i sasvim ispraviti. Potrebno je da partneri međusobno razumeju kako depresija utiče na svakog od njih, treba joj naći korene i sve vreme ne prekidati komunikaci­ju. Naravno, ako je potrebno, potražiti i pomoć stručnjaka.

Ako se bračni partneri odluče da odu u bračno savetovali­šte, depresivni partner će možda želeti da u početku ide sam na terapije, pa da mu se supružnik kasnije pridruži. Odlasci terapeutu mogu znatno poboljšati perspektiv­u njihovog braka. Bračni partneri nisu tu da bi svaljivali krivicu jedno na drugo, već da bi prepoznali problem i suočili se s njim. U Italiji je rađeno istraživan­je kako bi se otkrio najbolji način terapije. Na primer, lečenje može biti uspešno ako se tretira samo depresivni supružnik, ali je za opšti kvalitet braka i uspešnije rezultate bolje ako partneri zajedno idu na psihoterap­iju.

 ??  ?? Način na koji odrastamo i u odnosu na to kakav odnos imamo sa roditeljim­a u velikoj meri utiče na naše partnerske odnose kasnije.
Način na koji odrastamo i u odnosu na to kakav odnos imamo sa roditeljim­a u velikoj meri utiče na naše partnerske odnose kasnije.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia