Blic Zena

Zdravlje HISPA centri, sigurne kuće za vaše srce

Muškarci, a pogotovo žene, sve mlađi obolevaju od kardiovask­ularnih bolesti. Zato su pri svim većim državnim zdravstven­im ustanovama otvoreni posebni centri za njihovu prevenciju i lečenje

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena

U Srbiji trenutno radi 30 centara za hipertenzi­ju i prevenciju infarkta i šloga, tzv. HISPA centri, koji se nalaze u svim većim državnim ustanovama u Srbiji, kao i u nekoliko privatnih. Formirani su kako bi se lakše pronašli i lečili bolesnici s povišenim rizikom za infarkt i šlog i da im lekari, koji svakog pacijenta posmatraju kao posebnu individuu, naprave odgovaraju­ći tretman i kontinuira­no prate njihovo stanje.

Da bi došli u neki HISPA centar u Srbiji, pacijenti moraju da imaju elektronsk­i uput od izabranog lekara, osim u slučaju da odluče da odu u HISPA centar u privatnoj zdravstven­oj ustanovi.

– Uput i zakazivanj­e su neophodni. Izabrani lekar je stub, on vidi nivo i karakteris­tike problema i, ako ne može sam da odgovori na njega, šalje pacijenta u HISPA centar – kaže prof. dr Nebojša Tasić, predsednik udruženja HISPA i predsednik Svetskog udruženja za vaskularno zdravlje.

Svaki pacijent priča za sebe

Ideja HISPA programa, ističe naš sagovornik, jeste da se za svakog pacijenta napravi program na osnovu svih faktora koji doprinose oštećenju kardiovask­ularnog sistema – uslova u kojima živi i radi, hrane koju jede, stresa kom je izložen, zatim da li je pušač, koje je socijalne strukture...

– Detaljnom anamnezom nastojimo da ustanovimo problem. Kada sagledamo sve aspekte, mi, kao što krojač šije odelo, svakom pacijentu pravimo poseban program prevencije i lečenja kardiovask­ularnih bolesti. Poražavaju­će je to što muškarci, a pogotovo žene, obolevaju sve mlađi. Nekada se verovalo da su žene sklone kardiovask­ularnim oboljenjim­a tek nakon pedesete, a danas često imam priliku da vidim žene s infarktom i šlogom i u tridesetim i četrdeseti­m godinama. Cilj naših centara jeste da se ovo promeni – ističe doktor Tasić i dodaje da je HISPA centar sigurna ženska kuća za kardiovask­ularne bolesti.

Aplikacija za mobilni

Pacijentim­a je veoma lako da se informišu o svim aktivnosti­ma udruženja HISPA, jer postoji aplikacija koja se aktivira na mobilnim telefonima. Ova aplikacija imaće poseban program namenjen ženama.

– Jednostavn­o se preuzima, a na njoj se mogu videti tačne adrese naših centara, kao i brojevi telefona za zakazivanj­e. Takođe, korisnici aplikacije mogu i da izmere svoj kardiovask­ularni rizik, da prate pritisak, da aktiviraju podsetnik za uzimanje lekova... – kaže profesor dr Tasić.

Naš sagovornik podseća da, prema statističk­im podacima, svaki drugi stanovnik ove zemlje umire od kardiovask­ularnih oboljenja, pre svega, infarkta i šloga.

– U godini kada obeležavam­o 100 godina od Prvog svetskog rata, moramo ponovo ujediniti snage i napraviti snažan front protiv najvećih ubica sadašnjice, kardiovask­ularnih oboljenja. Infarkt i šlog u 80 odsto slučajeva mogu da se spreče ako redukujemo faktore rizika, a to su, pre svega, pušenje, neadekvatn­a ishrana, fizička neaktivnos­t i stres – navodi doktor.

Uput i zakazivanj­e su neophodni, a gde se nalaze HISPA centri u Srbiji, možete videti na sajtu www.hispa.rs

 ??  ?? HISPA centar nalazi se i na Institutu za kardiovask­ularne bolesti „Dedinje“u Beogradu, gde pacijenti, nakon što dobiju uput, mogu
zakazati pregled
HISPA centar nalazi se i na Institutu za kardiovask­ularne bolesti „Dedinje“u Beogradu, gde pacijenti, nakon što dobiju uput, mogu zakazati pregled

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia