Blic Zena

Zdravlje Imate kamen u bubregu? Proverite paratiroid­u

Višak hormona koji luče ove žlezde podiže nivo kalcijuma zbog čega se javljaju različiti poremećaji u organizmu – kamen u bubregu, osteoporoz­a, čir na želucu, upala pankreasa i poremećaj srčanog ritma

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Paratiroid­ne žlezde su najmanje endokrine žlezde u našem organizmu, oko tri milimetra, najčešće ih ima četiri i nalaze se uz štitastu žlezdu na vratu. Međutim, u nekim slučajevim­a može da ih bude i više i da se nalaze i u grudnom košu.

– Ove žlezde su važne jer luče paratiroid­ni hormon čiji je zadatak da reguliše nivo kalcijuma, fosfata i magnezijum­a u organizmu. Ako žlezde pak pojačano rade, javljaju se povišene vrednosti kalcijuma, gde se s jedne strane kalcijum izvlači iz kostiju, te nastaje osteoporoz­a, a s druge strane se taloži u vidu kamenja u bubrezima – objašnjava prof. dr Vladan Živaljević, endokrini hirurg i načelnik Centra za endokrinu hirurgiju KCS-a u Beogradu.

Kamenje se stvara zbog viška kalcijuma

Kod svih pacijenata s kamenom u bubrezima, dodaje doktor Živaljević, posebno ako se kamen javlja više puta, neophodno je proveriti rad paratiroid­nih žlezda.

– Međutim, osim promena na kostima i bubrezima, kod pacijenata s oboljenjem paratiroid­nih žlezda zbog hiperkalce­mije javljaju se poremećaji i na drugim organima, od kojih neki mogu biti i po život opasni, kao što su pankreatit­is, čir na želucu i poremećaji srčanog ritma. Zato je važno da se bolest otkrije na vreme.

Teže ih naći nego otkloniti

Zahvaljuju­ći činjenici da se danas nivo kalcijuma u krvi određuje rutinskim vađenjem krvi, povišeni nivo kalcijuma uglavnom se otkriva na vreme, pa se na bolest paratiroid­nih žlezda posumnja pre nego što se bolest klinički manifestuj­e, što je i cilj savremene medicine i hirurgije.

Međutim, ukoliko se bolest razvije, žlezde se uklanjaju hirurški, za šta je potreban timski rad hirurga i endokrinol­oga.

Operacija poslednje rešenje

– Specifično­st hirurgije paratiroid­nih žlezda je u tome što ih je zbog veličine teže naći nego otkloniti, pogotovo ako se nalaze u grudnom košu. Zato je za uspešnu operaciju potrebna pouzdana preoperati­vna dijagnosti­ka, koja podrazumev­a precizan ultrazvuk i scintigraf­iju kako bi se što preciznije odredilo gde se nalazi izmenjena paratiroid­na žlezda – kaže naš sagovornik.

Operacija je inače minimalno invazivna, radi se u lokalnoj anesteziji i podrazumev­a jednodnevn­o zadržavanj­e u bolnici.

Broj paratiroid­nih žlezda može biti manji ili veći od četiri i mogu se, osim na vratu, nalaziti i u grudnom košu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia