Blic Zena

Roditeljst­vo Dete ne treba da sluša ružno ni o mami ni o tati

Kad se osobe koje dete najviše voli u životu svađaju i osećaju mržnju jedna prema drugoj, ono je zbunjeno. To je veliki stres za njega, pa dete počinje da oseća anksioznos­t, depresivno­st i bes

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Rastanke niko ne voli, a posebno ne deca kad im se mama i tata rastaju. Roditelji su detetov izvor sigurnosti i kada se njihov odnos menja, svet za dete postaje zastrašuju­će mesto. A kako skoro nijedan razvod ili rastanak bivših partnera ne može da prođe bez teških reči, tako te mučne situacije ostavljaju značajne posledice na decu.

Tako počinju problemi i u školi

– Neretko prilikom razvoda dolazi do toga da jedan roditelj ne podnosi onog drugog i praktično ga mrzi. S obzirom na to da je cilj sva- kog deteta da bude prihvaćeno i značajno svojim roditeljim­a, kada se osobe koje on najviše voli u životu svađaju i osećaju mržnju jedna prema drugoj, onda je ono zbunjeno – objašnjava Nikolina Milosavlje­vić, psiholog i savetnik za roditelje.

Kako bi se osećalo prihvaćeno, u tim situacijam­a dete se trudi da dobije odobravanj­e od roditelja tako što loše priča o tati kada razgovara sa mamom i obrnuto. Cilj nije da ih dodatno posvađa i podstakne mržnju, već takvim svojim ponašanjem ono samo želi da ga prihvate.

– Sve to je veliki stres za dete, pa na kraju ono počne da oseća anksioznos­t, depresivno­st i bes, koji se manifestuj­u kroz probleme ili nasilje u školi, bilo da je dete nasilnik ili žrtva nasilja, a ponekad čak dolazi i do psihosomat­ike. Tada se dete žali na bolove u glavi i stomaku – kaže naša sagovornic­a.

Mislite o tome kakav mu primer dajete

Kad postoje svađe između bivših partnera, to znači i da je njihova porodična priča bila očigledno teška. Samim tim je i dete, dok su mama i tata bili zajedno, imalo mnogo nerazjašnj­enih stvari koje su se dešavale izme- đu njih, kao i burnih svađa tokom veze ili braka.

– Čim postoji nešto nerazjašnj­eno i burno, onda postoje i izmešana osećanja kod članova porodice, pa i kod deteta. Kada se par rastaje, sve je to propraćeno burnim svađama, pa se kod deteta razvijaju osećanja krivice, nesigurnos­ti i depresivno­sti zbog naizgled nerešive situacije – objašnjava Milosavlje­vićeva.

Posebno je teško kad se jedan roditelj trudi da popravi stvar i izdigne se iznad situacije a na drugoj strani nema sagovornik­a. To samo dodatno komplikuje situaciju, pa zato i kad se rastajete, trudite se da budete razumni i dostojanst­veni. Izbegavajt­e burne svađe pred decom i uvek mislite o tome kakvu im poruku i primer dajete.

Kako bi se osećalo prihvaćeno, u tim situacijam­a dete se trudi da dobije odobravanj­e od roditelja tako što loše priča o tati kada razgovara sa mamom i obrnuto. To je velika bol za dete

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia