Blic Zena

Reportaža Kuglana je samo naše carstvo

Jagodina je dala četiri svetska prvaka u kuglanju, a njih osam, temperamen­tnih članica lokalnog ženskog kuglaškog tima, takmiče se kao domaćini na tuđim terenima. Zato, kažu, treniraju iz sve snage da to promene

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Letnji pljusak usred jeseni kao zavesa zaklanja grupu žena koje stoje na ulazu u Sportski centar „Jagodina“. Dok im trkom prilazimo bežeći od kiše, mašu i čujemo njihov smeh.

– Dobri ste, dobri ste. Niste od šećera. Još ćemo da obaramo čunjeve zajedno – dočekuje nas pošalicom Biljana, koja je bila „oficir za vezu“dok smo se dogovarale da im dođemo u goste.

Za većinu ovakav dan je kao stvoren da se ušuškaju pod ćebence i nigde ne mrdaju. Međutim, za članice Kuglaškog kluba „Jagodina“to nije prepreka.

Igra se i kad zaboli koleno

– Ništa me ne bi zadržalo kod kuće kad dođe vreme za trening. Ovo druženje je melem za dušu, a kuglanje je zdravlje. Nekad ume da zaboli kolence, ali i to prođe – nastavlja priču Biljana i predstavlj­a nam svoje saigračice i prijatelji­ce.

Zajedno se probijamo kroz lavirint hodnika, holova i sala. Sve odjekuje od njihovog smeha i negde se na samom kraju sportskog zdanja, uz „izvoool’teee“, otvaraju vrata kuglane.

– Ovo je samo naše carstvo. Tu treniramo, družimo se, pravimo planove za učešće na takmičenji­ma. Sad je malo hladno, ali čim počne trening, nama je vrućina – kaže Cana, kapiten ove ženske momčadi.

Raduju se što ćemo o njima pisati. „Blic ženu“baš vole i zarad lepih slika odlučile su da se slikaju u „civilu“.

– U trenerkama smo sve iste, pa je ovako i bolje i lepše – šale se na račun kapitena, jer je Cana jedina obučena za trening.

Ne zaboravlja­ju da zahvale Suzani Bogdanović, ovdašnjoj blogerki koja je prva skrenula pažnju na njih i javila nam da postoje, da se bore i vredno treniraju. Tri puta nedeljno po tri sata.

Najteže kad presudi jedan čunj

Kao i u svim ekipnim sportovima, sezona kuglanja traje od oktobra do aprila. Naše dame igraju sa devet čunjeva i upućuju nas da se igra deli na tri osnovna vrste – na pune, na čišćenje i na mešovitu igru. Kod prve kugla se baca prema svih devet čunjeva, vrednost svakog oborenog čunja iznosi jedan poen. Sve ostalo zvuči komplikova­no,

mada kažu da nije tako.

– Ima dana kada kugla ne sluša, a najteže pada kad na takmičenju, kod nerešenog rezultata, presudi jedan čunj – vajka se Marija.

Svaka ima svoj rekordni broj poena, a ponosne su i na brojne pehare i medalje koje su osvajale na takmičenji­ma, na različitim nivoima. Sada su u Prvoj ligi centralne Srbije. U sezoni takmičenja svakog vikenda gostuju u Kragujevcu, Beogradu, Nišu, Kostolcu, Pančevu...

– Nikada nismo u prilici da igramo pred svojom publikom, ali pošto smo sve položile za sudije, zadovoljst­vo pričinjava kad nas pozovu da sudimo muškim kolegama – kaže Biljana, čije ime na takmičarsk­im listama upisuju u rubrici trener.

Hoćemo takmičenja u svom gradu

Sve su različite, a opet dobar tim. Jedino ih brine što nema podmlatka. Njih osam u timu u proseku imaju 54 godine, a uskoro će im doći tri devojke.

– Krivo nam je što vojvođansk­a sela imaju lepše ku- glane. Imaju tradiciju dugu čitav vek, dok se kod nas kugla tek 50 godina. Žao nam je što naša kuglana ima prevaziđen­u betonsku podlogu, što su komandni stolovi zastareli i kvare se, a u modernim kuglanama je sve kompjuteri­zovano, staze su mekše... Zato ne možemo da dobijemo licencu da se i u Jagodini održavaju takmičenja. Da i mi osetimo prednost domaćeg terena. Teško nam pada kad smo domaćini na tuđem terenu – iznosi probleme Cana, dok ostale dame potvrđuju svaku reč.

Raspitujem­o se zna li prvi čovek Jagodine za njihove probleme, jer je poznat po tome što voli sport i što pomaže. Odgovor stiže horski – sve im je džabe, ne plaćaju članarinu, Sportski savez i Opština ima daju kombi za putovanja na takmičenja...

– Ovako samouke postigle smo mnogo. Znaćemo da smo obezbedili budućnost kuglanja u Jagodini kad organizuje­mo turnir u svojoj kući. Tada ćemo moći i u viši rang takmičenja, sa licenciran­im trenerom. E, tu ima prostora da se više pomogne – zaključuje kapiten, kako i dolikuje.

Sve su različite, a opet dobar tim. Jedino ih brine što nema podmlatka. Njih osam u timu u proseku imaju 54 godine

 ??  ?? Slavica Ćirić (56) je biblioteka­rka, Slobodanka Krstić (58) i Marija Ljubojević (52) su
u komunalnom preduzeću, Biljana Radanović (57) radi kao zubni tehničar, Ljiljana Vidaković (48) kao viša medicinska sestra u jagodinsko­j bolnici, a Nevenka Karajlović (58) u opštini. Milanka Cana Petrović (69) jedina je penzionerk­a, a nedostaje im
najmlađa, Biljana Konstantin­ović (35), frizerka koja pauzira zbog bebice
Slavica Ćirić (56) je biblioteka­rka, Slobodanka Krstić (58) i Marija Ljubojević (52) su u komunalnom preduzeću, Biljana Radanović (57) radi kao zubni tehničar, Ljiljana Vidaković (48) kao viša medicinska sestra u jagodinsko­j bolnici, a Nevenka Karajlović (58) u opštini. Milanka Cana Petrović (69) jedina je penzionerk­a, a nedostaje im najmlađa, Biljana Konstantin­ović (35), frizerka koja pauzira zbog bebice
 ??  ?? Ne može da bude lako kad je kugla teška 2,8 kg, a treba je baciti ko zna koliko puta da bi se uvežbao udarac koji će odjednom počistiti sve
čunjeve, pričaju nam i pokazuju mišiće
Ne može da bude lako kad je kugla teška 2,8 kg, a treba je baciti ko zna koliko puta da bi se uvežbao udarac koji će odjednom počistiti sve čunjeve, pričaju nam i pokazuju mišiće
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia