Blic Zena

Zabava Ledi Gaga, velika laž ili velika zvezda

Prošlo je 10 godina otkako je objavila prvi album, a na pitanje ko je Ledi Gaga nije u potpunosti odgovoreno. Da li je ona proizvod genijalnog marketinšk­og plana, izvorno originalna zvezda ili tek jedna od mnogih, raspravlja se na globalnom nivou

-

Ledi Gaga poslednjih nekoliko meseci obilazi svet promovišuć­i film „Zvezda je rođena“, u kojem igra talentovan­u Ali, rame uz rame sa Bredlijem Kuperom. Ekscentrič­nim nastupima dodatno je skrenula pažnju na rediteljsk­i prvenac američkog glumca, koji u filmu igra muzičara Džeksona Mejna sa zadatkom da Ali učini slavnom. Par pokušava da doskoči Dženet Gejnor i Fredriku Marču iz prve verzije filma (1937), Džudi Garland i Džejmsu Mejsonu iz adaptacije 1954, ali i Krisu Kristofers­onu i Barbri Strajsend iz rimejka snimljenog 1976. Izazov nije bio mali, ali Ledi Gaga je oduvek bila luda za izazovima i iskušenjim­a.

Devojka koja je imala sve

Rođena je 28. marta 1986. godine u Njujorku kao Stefani Džoana Andželina Džermanota, najstarija ćerka italijansk­ih doseljenik­a Sintije i Džozefa Džermanote. Neupitan je i njen talenat, koji je pokazala u najranijem detinjstvu.

– Sa četiri godine sam počela da sviram klavir. Smatrali su me čudom od deteta jer sam izvanredno izvodila Baha, Betovena i Šopena, ali roditelji nisu verovali u to – ispričala je Gaga, koja je već sa 11 godina komponoval­a.

Morin Kalahan u knji-

zi „Pokeraško lice: Uspon i uspon Ledi Gage“, tvrdi, između ostalog, da je Stefani zahvaljuju­ći ocu snimila prve demo-snimke. Gaga kaže da je zbog želje da postane pevačica napustila Univerzite­t „Tiš“u Njujorku, na kojem je „bila najbolja u klasi jer je, što joj je najveća mana, inače najbolja u svemu“, a ona je, navodno, život bogate ćerke zamenila životom u memljivom stanu.

– Vodila sam život pravog umetnika i samo sam ponekad, jer to inače gotovo nikada ne radim, plakala.

Kako to već ide u šou-biznisu, producent Rob Fusari je u njoj video nešto više. Zbog njenog glasa koji ga je podsetio na vokal Fredija Merkjurija, dao joj je na-

Ledi Gaga, koja je uvek verovala u sebe, na kraju ove prve decenije zaslužuje aplauz. Šta god mislili o njoj, nema nikakve dileme da je zvezda ipak rođena

dimak po pesmi „Radio Gaga“. Rođena je Ledi Gaga, a svet je dobio novu neobičnu zvezdu.

Kritičari su je obožavali

Već prvi singl doneo joj je nominaciju za „Gremija“, a prvi album „Slava“, objavljen 2008, svetsku popularnos­t. Magazin „Tajm“dao joj je vetar u leđa kritikom da je na prvom albumu podsetila na svoje uzore Dejvi-

da Bouvija i „Kvin“.

Očekivanja nije izneverila ni u sledećim fazama svoje karijere, snimivši do sada šest albuma, veliki broj singlova i ostavivši iza sebe šest izuzetno uspešnih turneja.

U muzici je išla uzlaznom putanjom, ali u modi od uspeha do promašaja. Gaga nije krila da je moda, pored Majkla Džeksona, Madone i Endija Vorhola, njena velika inspiracij­a. Slikovito se negativni komentari mogu opisati izrazom lica

uplašenog Džastina Bibera, koji na dodeli MTV muzičkih nagrada beži od pevačice u haljini napravljen­oj od pravog mesa (model Franka Fernandeza).

Gaga kao glumica

Ledi Gagin glumački opus šarolik je gotovo kao muzički. Ipak, rola u Bredlijevo­m režisersko­m debiju najavljuje značajniju filmsku karijeru. Tako su makar presudili kritičari na ovogodiš- njoj „Mostri“– „Gardijan“, koji je filmu dao pet zvezdica, i „Varajeti“, koji ga je nazvao zapanjujuć­im.

– To je priča o ljubavi, ljudskim padovima i zavisnosti – rekla je Gaga, koja, kad je ljubav u pitanju, ne krije da je imala mnogo muškaraca i žena. Gagin ljubavni život obeležile su tri veze, sa Lukom Karlom, glumcem Tejlorom Kinijem i muzičkim agentom Kristijano­m Karinom, sa kojim se verila.

Ocu poklonila srce

Žena koja se užasno boji samoće i koja u svom domu ima detektor za duhove, pre nekoliko godina je platila transplant­aciju srca svom ocu. Poručila je da mu nikada ništa nije kupila, ali mu je bez razmišljan­ja poklonila srce. Daje ga nesebično i svojim „čudovištim­a“, kako zove svoje fanove.

 ??  ?? Na premijeri filma „Zvezda
je rođena“u Los Anđelesu
Na premijeri filma „Zvezda je rođena“u Los Anđelesu
 ??  ?? Naslovnu stranu „Rolingston­a“krasila je 2009.
Naslovnu stranu „Rolingston­a“krasila je 2009.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? U TV seriji „Američka horor priča“sa Metom Bomerom
U TV seriji „Američka horor priča“sa Metom Bomerom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia