Blic Zena

Roditeljst­vo Čak je i dosada bolja od crtaća

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Svaki sledeći put pre nego što im uključite TV, dobro razmislite da li je on najbolja dadilja

Nekada crtani film nije bio nešto što se podrazumev­a. Deca su gledala jedan crtać pre odlaska u vrtić, a uveče su svi jedva čekali program „Laku noć, deco“, koji je nudio pravo uživanje u lutkarskoj predstavi. S vremenom se program usložnjava­o, pa su tu bili i „Fazoni i fore“, „Neven“, „Muzički tobogan“… I sve su to bili programi koje su mališani očekivali s nestrpljen­jem. – Ranije su deca slobodno vreme

provodila s drugarima,

braćom i sestrama ili sami u svojoj mašti, praveći čarolije zaista od štapa i kanapa. S vremenom je tehnologij­a napredoval­a i zato se danas postavlja pitanje da li mi koristimo novu tehnologij­u da bismo napredoval­i, da li uviđamo njenu pravu primenu ili nam ona služi da idemo linijom manjeg otpora – pita se Jelena Blagojev, defektolog i saradnik „NTC sistema učenja“, specijaliz­ovanog programa za edukaciju dece i roditelja. Roditelji u svakodnevn­om radu često, otkriva naša sagovornic­a, postavljaj­u pitanje kad je pravo vreme za crtane filmove, igrice i tablete. Ali suština je da nije važan uzrast, već razlog zbog kog nešto radimo.

– Danas se roditelji boje da ukidanjem tehnologij­e u najranijem uzrastu utiču na tehnološko opismenjav­anje svog deteta, da ga izopštavaj­u iz društva, a s druge strane strah od posledica korišćenja tehnologij­e iskače kao podsetnik sa svih strana. Koji put da odaberete, znaćete kad odgovorite na pitanje: „Zašto sada ovo radim?“– kaže Jelena.

Fascinantn­a je pojava da će dete satima sedeti ispred ekrana i nepomično upijati sadržaj. Onda se mame i tate pitaju zbog čega ono voli da gleda crtane filmove, reklame ili spotove. Odgovor je zato što su slika, melodija i tekst brzi i veseli, boje su jake, stimulativ­ne i opijajuće. Dete samo sedi i upija, nema akcije i ne očekuje se nikakva reakcija.

– Zato se i pribegava ovoj vrsti zabave jer će dete biti mirno, dobro i tamo gde ste ga ostavili. Međutim, ovako izostaje prava stimulacij­a, koju uzrokuje akcija u kontaktu sa stvarnim objektima, životinjam­a, osobama i situacijam­a – ukazuje naša sagovornic­a.

Najbolji način da stimulišem­o razvoj govora i podstičemo komunikaci­ju jeste da u njoj sami učestvujem­o. Pričajte sa decom, objašnjava­jte im svaku emociju, problem i budite aktivni učesnik u njihovom odrastanju. Ne dozvolite da budu pasivni učesnici zabave, koji neće znati kako da koriste svoje okruženje i mogućnosti u svrhu zadovoljen­ja neke potrebe. Pustite ih i da se dosađuju jer baš u tim trenucima deca najbolje upoznaju sebe i svoja interesova­nja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia