Blic Zena

1 IŠČEŠLJAVA­JTE SE UJUTRU I UVEČE

-

Prvi korak koji treba da preduzmete je da se iščešljava­te ujutru i uveče, s tim da to treba da traje duže nego kad se inače češljate. Ako imate četku od prirodne dlake, koristite nju, jer će vam ona ujedno očistiti kosu od sitnih prljavštin­a.

2 NE PRETERUJTE S FENOM

Od prekomerno­g izlaganja toplom vazduhu, a naročito presi ili figaru, najviše strada spoljašnji sloj kutikule, koji je odgovoran za sjaj i elastičnos­t kose. Zato ubuduće pripazite kako tretirate kosu da se ne bi lomila i kidala i od običnog češljanja.

3 KORISTITE PRIRODNE PREPARATE

I za pranje i za negu kose gledajte da birate preparate koji sadrže prirodne sastojke. To su šamponi, maske, tonici, losioni, serumi s prirodnim sastojcima koji hrane koren kose i štite ga od slabljenja, pa vlasi s vremenom manje opadaju. Neke čak možete da napravite sami, poput losiona od koprive. Prelijte pola kilograma listova koprive litrom ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Procedite, dodajte čašu ricinusovo­g ulja, dobro promešajte i mešavinu utrljavajt­e u koren tri puta dnevno cele nedelje.

4 ZDRAVSTVEN­I RAZLOZI GUBITKA KOSE

Kosa nekad jače opada i zbog stresa, starenja, hormonskih promena, naglog gubitka kilograma, loše ishrane, manjka gvožđa i cinka, nekih lekova… Ako se utvrdi tačan medicinski razlog gubitka kose, najčešće se, uz propisanu terapiju, koriste i pomoćna sredstva koja sadrže sastojke za jačanje vlasi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia