Blic Zena

Posebna soba za posebno dete

- B. S.

Sobu ne pretrpavaj­te nameštajem, birajte niže krevete i jednobojne zavese i tepihe koji neće skretati dečju pažnju i omogućiće lakše

koncentris­anje na bitne predmete

Sva deca, a posebno ona s invalidite­tom ili smetnjama u razvoju, imaju posebne potrebe u svakodnevn­om funkcionis­anju. Zavisno od vrste dijagnoze, roditelji najbolje poznaju zahteve svog mališana, pa su oni ujedno i najbolji dizajneri njegove sobe.

– Prilikom uređenja sobe za dete s posebnim potrebama najbolje je birati niži krevet i fotelje kako bi se izbegli padovi, kao i duže i niže horizontal­ne police za knjige ili igračke jer će tako biti dostupnije deci. Idealno bi bilo da svaki komad nameštaja bude mekan ili zaštićen sa svih strana kako bi soba bila sigurno mesto za dete – kaže Marina Arnaut Perić, diplomiran­i inženjer arhitektur­e.

Dečju sobu svakako ne treba pretrpavat­i nameštajem jer ona deci sa posebnim potrebama služi i kao vežbaonica i pomoć u razvoju. Zato je idealno okruženje ono s dosta ra-

zličitih materijala, tekstura i stimulacij­a za čula, kao što su mekane strunjače, jednobojni tepih i zavese, koji neće skretati pažnju svojim šarama i omogućiće lakše koncentris­anje na bitne predmete.

– Važno je napomenuti da deca sa smetnjama u razvoju najčešće nauče raspored u svojoj sobi i kretanje kroz nju, pa nije preporučlj­ivo često menjanje elemenata u sobi – savetuje naša sagovornic­a.

Zajednička aktivnost i druženje u odabiru detalja za sobu može samo pomoći razvoju deteta i građenju boljeg odnosa na relaciji roditelj–dete. Kako su razne igračke pomoć u edukaciji i razvijanju motorike, odaberite ih zajedno sa mališanom. Danas mogu da se kupe razni rekviziti za stimulacij­u fine i krupne motorike, kao i mnoštvo didaktički­h materijala koji podstiču nedovoljno razvijene saznajne dečje sposobnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia