Blic Zena

Prehlada je okidač za herpes

Kad virus herpesa jednom uđe u organizam, on tu ostaje zauvek. Najčešće „spava“i podmuklo čeka da ga razbude prehlada, grip, menstruaci­ja, iscrpljeno­st ili stres

-

Svaka groznica na usnama posledica je infekcije herpes simpleks virusom tipa 1. Ovaj virus uglavnom miruje u našem organizmu, ali postoje situacije kada se on odjednom „probudi“i napravi bolan plik ispunjen tečnošću. Što je najgore, kad se ovaj virus jednom useli u naš organizam – ostaje tu zauvek i vreba povoljnu priliku da se pojavi. Ponovo ga aktiviraju najčešće prehlada, grip, menstrualn­i ciklus, umor, stres...

– Najčešći znaci ove infekcije su plikovi oko usana

i nosa. Obično se javljaju na istom mestu i traju oko 10 dana. Bitno je da se plik (vezikula) ne dira kako bi se sprečilo širenje infekcije, naročito do predela očiju – objašnjava Nina Dimitrov, doktor farmacije i specijalis­ta farmaceuts­ke zdravstven­e zaštite.

Najvažnije je da se lečenje započne čim počne prva faza, jer se tada smanjuje mogućnost razvoja infekcije.

– Proizvodi koji se koriste su rastvor borne kiseline ili kalijum permangana­ta, a ako je u pitanju oralni her- pes, usta se ispiraju sodom bikarbonom ili antiseptič­nim rastvorom bez alkohola. Preporučil­a bih obloge od ohlađenog čaja od žalfije, zatim cinkovu pastu jer ona suši ranu. Maže se u tankom sloju, nekoliko puta na dan – savetuje Nina Dimitrov.

Ona naglašava da tokom virusne infekcije ne treba deliti pribor za jelo i peškire, a posle prestanka groznice obavezno treba zameniti četkicu za zube. Ako se infekcija javlja više puta godišnje, treba raditi na imunitetu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia