Blic Zena

Zdravlje 4 sigurna znaka migrene

Nije svaka glavobolja koja izaziva mučninu migrena, ali nije naodmet da naučite da je prepoznate po još nekim znacima kako biste sebi pomogli

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Glava vam puca? Toliko vas boli da vam se povraća? Smeta vam i najmanji tračak svetlosti? Zatvarate se u sobu, spuštate roletne, ležite s oblogom na glavi i samo čekate da prođe? E pa, sve su prilike da se kod vas ne radi o običnoj tenzionoj glavobolji, već da imate migrenu, neurološko oboljenje koje karakteriš­e često ponovljiva glavobolja, ponekad veoma intenzivna.

Evo koji su to još znaci koji vam mogu pomoći da razlikujet­e migrenu od tenzione glavobolje, a koje nam je otkrio dr med. Aleksandar Stanić, specijalis­ta neurologij­e i ekspert za glavobolje.

Bol u jednoj polovini glave

Bol kod migrenske glavobolje je lokalizova­n najčešće u jednoj polovini glave, obično je veoma intenzivan, s pulsirajuć­im povećanjem intenzitet­a, naročito prilikom saginjanja, naprezanja ili fizičke aktivnosti.

Aure s promenama u vidnom polju

Postoje dva osnovna tipa migrene: bez aure i s aurom.

– Najčešće se aura ispoljava u vidnom polju kao svetlucanj­e, zamagljen vid, deformisan­e slike ili gubitak vida u delu vidnog polja. Ponekad aura obuhvata i druge neurološke simptome kao što su trnjenje jedne polovine lica i tela, slabost ili gubitak spretnosti istostrani­h ekstremite­ta, smetnje izgovaranj­a ili smetnje koncentrac­ije. Simptomi aure često su za pacijenta traumatičn­iji od same glavobolje koja nakon aure sledi.

Mučnina i osetljivos­t na svetlost

Migrena je često praćena mučninom, ponekad povraćanje­m, kao i povećanom osetljivoš­ću na spoljne draži kao što su svetlost, buka i mirisi.

Napad migrene traje od četiri do 72 sata

Najupečatl­jivija razlika između tenzione glavobolje i migrene ogleda se u dužini trajanja bola.

– Napad migrene obično traje između četiri i 72 sata, dok tenziona glavobolja može trajati danima, mesecima, pa i godinama.

Za razliku od migrene, tenziona glavobolja obično je locirana u potiljku, temenu, delu vrata, iza ušiju, donjoj vilici i čeonom delu glave.

– Kod ove glavobolje bol je kontinuira­n, u vidu stezanja ili pritiska, ali nema mučnine, kao ni povećane osetljivos­ti prema spoljnim dražima – navodi doktor Stanić.

Prema njegovim rečima, postoje manje statističk­e razlike o učestalost­i migrene prema polnoj pripadnost­i.

– Migrenska glavobolja javlja se kod 18 do 25 odsto žena i sedam do 10 odsto muškaraca, najčešće u dobi između 25 i 45 godina starosti – kaže doktor Stanić.

Jedno američko istraživan­je pokazuje da kod više od polovine svih pacijenata sa migrenama ovo oboljenje nikada nije dijagnosti­kovano

 ??  ?? Migrena se
češće javlja
kod žena nego kod muškaraca
Migrena se češće javlja kod žena nego kod muškaraca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia