Zdravlje 4 sigurna znaka migrene

Nije svaka glavobolja koja izaziva mučninu migrena, ali nije naodmet da naučite da je prepoznate po još nekim znacima kako biste sebi pomogli

Blic Zena - - U Ovom Broju - Violeta Nedeljković [email protected]

Glava vam puca? Toliko vas boli da vam se povraća? Smeta vam i najmanji tračak svetlosti? Zatvarate se u sobu, spuštate roletne, ležite s oblogom na glavi i samo čekate da prođe? E pa, sve su prilike da se kod vas ne radi o običnoj tenzionoj glavobolji, već da imate migrenu, neurološko oboljenje koje karakteriše često ponovljiva glavobolja, ponekad veoma intenzivna.

Evo koji su to još znaci koji vam mogu pomoći da razlikujete migrenu od tenzione glavobolje, a koje nam je otkrio dr med. Aleksandar Stanić, specijalista neurologije i ekspert za glavobolje.

Bol u jednoj polovini glave

Bol kod migrenske glavobolje je lokalizovan najčešće u jednoj polovini glave, obično je veoma intenzivan, s pulsirajućim povećanjem intenziteta, naročito prilikom saginjanja, naprezanja ili fizičke aktivnosti.

Aure s promenama u vidnom polju

Postoje dva osnovna tipa migrene: bez aure i s aurom.

– Najčešće se aura ispoljava u vidnom polju kao svetlucanje, zamagljen vid, deformisane slike ili gubitak vida u delu vidnog polja. Ponekad aura obuhvata i druge neurološke simptome kao što su trnjenje jedne polovine lica i tela, slabost ili gubitak spretnosti istostranih ekstremiteta, smetnje izgovaranja ili smetnje koncentracije. Simptomi aure često su za pacijenta traumatičniji od same glavobolje koja nakon aure sledi.

Mučnina i osetljivost na svetlost

Migrena je često praćena mučninom, ponekad povraćanjem, kao i povećanom osetljivošću na spoljne draži kao što su svetlost, buka i mirisi.

Napad migrene traje od četiri do 72 sata

Najupečatljivija razlika između tenzione glavobolje i migrene ogleda se u dužini trajanja bola.

– Napad migrene obično traje između četiri i 72 sata, dok tenziona glavobolja može trajati danima, mesecima, pa i godinama.

Za razliku od migrene, tenziona glavobolja obično je locirana u potiljku, temenu, delu vrata, iza ušiju, donjoj vilici i čeonom delu glave.

– Kod ove glavobolje bol je kontinuiran, u vidu stezanja ili pritiska, ali nema mučnine, kao ni povećane osetljivosti prema spoljnim dražima – navodi doktor Stanić.

Prema njegovim rečima, postoje manje statističke razlike o učestalosti migrene prema polnoj pripadnosti.

– Migrenska glavobolja javlja se kod 18 do 25 odsto žena i sedam do 10 odsto muškaraca, najčešće u dobi između 25 i 45 godina starosti – kaže doktor Stanić.

Jedno američko istraživanje pokazuje da kod više od polovine svih pacijenata sa migrenama ovo oboljenje nikada nije dijagnostikovano

Migrena se češće javlja kod žena nego kod muškaraca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.