Intimno Ne valja kad priča loše o bivšoj

Blic Zena - - U Ovom Broju - Aleksandra Solujić psihoterapeut

Pokušajte da jasno shvatite svoju ulogu u njegovom životu. Ne sažaljevajte ga, ne idite mu niz dlaku i ne dozvolite bivšoj ženi da se meša u vezu – ni onoj realnoj, ni onoj koja je u njegovoj glavi

Svaki dvadeseti čovek u Srbiji je razveden, pokazuju podaci poslednjeg popisa stanovništva. Pošto među nama ima sve više onih koji su preživeli propadanje i kraj tako važnog i složenog odnosa kakav je brak i započinju nov život, nameće se pitanje šta zapravo podrazumeva emotivna veza s razvedenom osobom.

– Imajte na umu da razvod često prate samooptuživanje i krivica zbog neuspeha, kao i tugovanje zbog gubitka porodice. U proseku, potrebno je da prođu dve godine kako bi se ova faza uspešno okončala, a tri da bi vaš razvedeni muškarac započeo novu dužu vezu ili zasnovao novu porodicu – kaže Aleksandra Solujić, psihoterapeut.

Važno je da je odtugovao razvod

Način na koji je partner izašao iz prethodnog braka, da li je njegov razvod bio praćen konfliktima ili ne,

kako je rešeno pitanje zajedničke imovine i starateljstva nad decom određuju količinu psihološkog opterećenja koje će uneti u novu vezu.

– Važno je da partner prepozna svoja negativna osećanja i stres izazvan razvodom. Razvedenim ljudima dozvoljeno je da tuguju, da misle o razvodu i o svojim kapacitetima za novo partnerstvo, da se u skladu s tim i menjaju kako bi se upustili u novu vezu, i vi to treba da poštujete – objašnjava naša sagovornica.

Nije dobro ako brže-bolje počnu da traže nekog ko će o njima voditi računa umesto prethodnog partnera.

– Razvedeni muškarac treba da nauči kako da upravlja sopstvenim emocijama jer neposredno posle tako ozbiljnog koraka kao što je razvod počinju da usvajaju nove modele ponašanja, a svako u tome ima sopstveni put.

Ako ne priča o deci, znači da je u krizi

Potrudite se da shvatite zašto se razveo. Pažljivo slušajte šta vam priča jer nije uvek ono što on kaže zaista pravi razlog. Nije dobro ako o svojoj bivšoj ženi govori samo negativne stvari. Previše negativnih osećanja pokazuje da on nije raščistio sa svojom prošlošću.

Ako ne pominje decu ili pak priča o njima, ali im ne posvećuje vreme, to je najozbiljniji pokazatelj da je u dubokoj krizi ili da nema prave ljudske kvalitete.

– Pokušajte da jasno shvatite svoju ulogu u njegovom životu. Ne sažaljevajte ga i ne idite mu niz dlaku. Ne dozvolite da vam se bivša žena meša u vezu – ni ona realna, ni ona koja je u njegovoj glavi. Vaša veza treba da bude prioritet i vama i njemu. Ne dozvolite da vam se život pretvori u borbu s njegovom prošlošću – savetuje naša sagovornica.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.