Blic Zena

Intimno Ne valja kad priča loše o bivšoj

- Aleksandra Solujić psihoterap­eut

Pokušajte da jasno shvatite svoju ulogu u njegovom životu. Ne sažaljevaj­te ga, ne idite mu niz dlaku i ne dozvolite bivšoj ženi da se meša u vezu – ni onoj realnoj, ni onoj koja je u njegovoj glavi

Svaki dvadeseti čovek u Srbiji je razveden, pokazuju podaci poslednjeg popisa stanovništ­va. Pošto među nama ima sve više onih koji su preživeli propadanje i kraj tako važnog i složenog odnosa kakav je brak i započinju nov život, nameće se pitanje šta zapravo podrazumev­a emotivna veza s razvedenom osobom.

– Imajte na umu da razvod često prate samooptuži­vanje i krivica zbog neuspeha, kao i tugovanje zbog gubitka porodice. U proseku, potrebno je da prođu dve godine kako bi se ova faza uspešno okončala, a tri da bi vaš razvedeni muškarac započeo novu dužu vezu ili zasnovao novu porodicu – kaže Aleksandra Solujić, psihoterap­eut.

Važno je da je odtugovao razvod

Način na koji je partner izašao iz prethodnog braka, da li je njegov razvod bio praćen konfliktim­a ili ne,

kako je rešeno pitanje zajedničke imovine i starateljs­tva nad decom određuju količinu psihološko­g opterećenj­a koje će uneti u novu vezu.

– Važno je da partner prepozna svoja negativna osećanja i stres izazvan razvodom. Razvedenim ljudima dozvoljeno je da tuguju, da misle o razvodu i o svojim kapaciteti­ma za novo partnerstv­o, da se u skladu s tim i menjaju kako bi se upustili u novu vezu, i vi to treba da poštujete – objašnjava naša sagovornic­a.

Nije dobro ako brže-bolje počnu da traže nekog ko će o njima voditi računa umesto prethodnog partnera.

– Razvedeni muškarac treba da nauči kako da upravlja sopstvenim emocijama jer neposredno posle tako ozbiljnog koraka kao što je razvod počinju da usvajaju nove modele ponašanja, a svako u tome ima sopstveni put.

Ako ne priča o deci, znači da je u krizi

Potrudite se da shvatite zašto se razveo. Pažljivo slušajte šta vam priča jer nije uvek ono što on kaže zaista pravi razlog. Nije dobro ako o svojoj bivšoj ženi govori samo negativne stvari. Previše negativnih osećanja pokazuje da on nije raščistio sa svojom prošlošću.

Ako ne pominje decu ili pak priča o njima, ali im ne posvećuje vreme, to je najozbiljn­iji pokazatelj da je u dubokoj krizi ili da nema prave ljudske kvalitete.

– Pokušajte da jasno shvatite svoju ulogu u njegovom životu. Ne sažaljevaj­te ga i ne idite mu niz dlaku. Ne dozvolite da vam se bivša žena meša u vezu – ni ona realna, ni ona koja je u njegovoj glavi. Vaša veza treba da bude prioritet i vama i njemu. Ne dozvolite da vam se život pretvori u borbu s njegovom prošlošću – savetuje naša sagovornic­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia