Putovanja Nek oproste Rim i Verona, ali Moskva je pravi grad ljubavi

Bili smo u prestonici Rusije

Blic Zena - - U Ovom Broju - Ivana Kuzmanović [email protected]

Ovo neće biti klasični putopis iz Moskve gde ću vas savetovati koje znamenitosti ne smete da propustite, gde je najbolja hrana, a gde najpovoljnija kupovina. Ovo će biti priča o prizoru koji sam ugledala onog časa kada sam uspela da skinem pogled sa zlatnih kupola i malo se zagledam u prolaznike. I vidim nešto o čemu nećete čitati ni u jednom turističkom vodiču

Kao svaki prosečni turista koji se prvi put našao u Moskvi, prvog dana svog boravka zaputila sam se sa dečkom na Crveni trg. Možda će zvučati kao kliše, ali kako sam zakoračila na tu kaldrmu u srcu Moskve, ostala sam potpuno omađijana lepotom i grandioznošću tog mesta. Prostrani plato, koji u svako doba godine vrvi od turista, okružuju četiri impozantne građevine – Državni istorijski muzej, Tržni centar „Gum“, Hram Vasilija Blaženog i zidine moćnog Kremlja – i ne znate u koju od njih pre da gledate. E, baš na tom mestu odigrala se scena koja je srušila sve moje predrasude o ruskim muškarcima. I koju sam viđala nebrojeno puta narednih osam dana mog boravka.

Priznajem, i ja sam kao i većina ljudi iz mog okruženja imala predrasude o Rusima kao muškarcima koji su bahati, glasni i ne tako galantni prema lepšem polu. Ispostavilo se da to ne mo- že biti dalje od istine, barem kada je reč o Moskovljanima.

Jedan golobradi vojnik, koji je izgledao kao da je tek ušao u dvadesete, hodao je žustro sa buketom cveća u ruci. Ponosit u svojoj uniformi, ali i pomalo zbunjen i postiđen jer je očigledno pošao na ljubavni sastanak, seo je na klupu, a kroz nekoliko trenutaka pojavila se i devojka. Ustao je i stidljivo joj uručio buket, i dalje malo pogubljen, i pozvao je da krenu u šetnju. Dok su se gubili u masi, ja sam stajala potpuno očarana scenom od slova do slova prepisanom iz nekog ljubavnog klasika. Autentična scena iz ruske bajke odigrala se pred mojim očima.

Od tog trenutka, gde god da sam se našla, na ulici, u parku, u restoranu, u metrou, svuda sam sretala zaljubljene parove i te famozne bukete cveća. Brzo mi je postalo jasno zašto postoji cvećara na svakom ćošku Moskve. I nemojte odmah da me shvatite bukvalno. Ne še-

Na ulici, u parku, restoranu, metrou, svuda sam viđala te famozne bukete

ta baš svaki muškarac sa cvećem u ruci, ali to džentlmenstvo zaista može da se oseti u vazduhu.

U metrou se pravi Moskovljanin prepoznaje po tome što se nikad ne drži za šipku, već održava savršenu ravnotežu, a kavaljerski maniri su još upadljiviji. Svaki muškarac, bilo mlađi ili stariji, kako vidi ženu iznad 50 godina ili mamu sa decom, odmah skače i ustupa joj mesto. Bez sekunde premišljanja.

U restoranu žena će veoma retko imati priliku da sama obuče svoj kaput jer je naprosto nemoguće da joj partner ili neki muškarac koji se tu našao ne pritekne u pomoć. Nije retkost ni videti muškarca koji svojoj partnerki nosi torbu jer je teška, kao ni golemi buket cveća koji joj je poklonio.

Možda je to samo moj lični utisak jer sam i sama bila na romantičnom odmoru, ali ni u jednom evropskom gradu koji sam ranije posetila nisam videla više zaljubljenih parova. Niti više muškaraca sa cvećem. Izvinjavam se svima kojima su Rim, Pariz i Verona gradovi lju- bavi jer, po mom skromnom mišljenju, Moskva ubedljivo prednjači i potpuno je nepravedno zanemarena. Nego da se mi vratimo na poentu. Priznaćete da su prizori koje sam gore nabrojala u Beogradu zaista retki. Većinu naših muškaraca je sramota da ženi poklone cvet (osim kad je Osmi mart, a možda ni tad), a da ne pričam o otvaranju vrata, ustupanju mesta u prevozu ili pridržavanju kaputa. A ima i onih koji kao „galantni“Tramp puštaju svoju ženu da kisne dok oni šetkaju sa džinovskim kišobranom u ruci. Ne bih da zvučim površno jer zaista ne mislim da je ijedna od ovih stvari ključna za srećnu vezu, ali isto tako provereno znam da se nijedna žena ne bi žalila da se uz neki ovakav gest s vremena na vreme oseti kao princeza. Zato, dragi naši muškarci, probajte da se barem u ovoj jednoj, malenoj stvari ugledate na braću Ruse. Bićemo vam neizmerno zahvalne!

Ni u jednom evropskom gradu nema više zaljubljenih parova

Samo jedan od mnogih zaljubljenih parova na Crvenom trgu. Vojnik, naravno, s cvećem u rukama

Nije samo zimi bajkovito na Crvenom trgu. Prestonica Rusije jedan je od najromantičnijih gradova svih 365 dana u godini

Kako da dođete baš do ovih poklona, pronađite na strani 54

Čak je i predsednik Putin znao da svojoj bivšoj ženi Ljudmili u javnosti pokloni buket cveća

Cveće je svuda, pa i po ulicama, u zanimljivo osmišljenim aranžmanima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.