Aktuelno Sve je teže produžiti porodiljsko bolovanje

Blic Zena - - U Ovom Broju -

Od 1. jula ove godine promene u podnošenju zahteva za produženje porodiljskog bolovanja izazvale su mnoge nedoumice: šta je potrebno od dokumentacije, gde se ona podnosi, koliko se čeka na pregled zdravstvenog stanja deteta. U međuvremenu, sve je više negativnih iskustava sa komisijom za produženje porodiljskog bolovanja, što ranije nije bila praksa.

Milena Petrović Bojković (37), profesor srpskog jezika i mama jednogodišnje bebe, ispričala nam je svoje iskustvo sa komisijom.

– Zahtev sam predala jer mi je u trudničkom bolovanju naveden prvi datum termina za porođaj, a to se čak za nekoliko nedelja nije poklapalo sa porođajem. Moja beba je imala 10 meseci kada mi je porodiljsko bolovanje isticalo – priča Milena.

Komisiji je predala potrebne nalaze, među njima i mišljenje fizijatra da beba još uvek ne ume da stoji i podatke o visokorizičnoj trudnoći zbog ozbiljne operacije štitaste žlezde. Međutim, komisija je zaklju- čila da Milena u narednih pet dana može da se vrati na posao.

– Bila sam tužna jer sam shvatila da komisiju baš briga kako se majke snalaze. Niko me nije pitao da li smo konkurisali za jaslice, sa kim će to dete biti ako ja počnem da radim osam sati dnevno, a u komisiji su bili psiholog, socijalni radnik, pedijatar i fizijatar – žali se ova mama.

Napisala je prigovor Drugostepenoj komisiji, koja ju je saslušala i nakon dva dana bolovanje produžila još dva meseca.

– Drago mi je što sam se izborila za ono što mi pripada, ali žao mi je što neću dobiti odgovor na pitanje zašto mi Prvostepena komisija nije produžila bolovanje – kaže Milena kako je i dalje nejasno koji su sada kriterijumi za produženje porodiljskog bolovanja, budući da su prvobitno odbili nju koja im je dokumentovala datume bolovanja i porođaja i dovela dete koje ne zna da stane na noge.

N.D

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.