Blic Zena

Aktuelno Sve je teže produžiti porodiljsk­o bolovanje

-

Od 1. jula ove godine promene u podnošenju zahteva za produženje porodiljsk­og bolovanja izazvale su mnoge nedoumice: šta je potrebno od dokumentac­ije, gde se ona podnosi, koliko se čeka na pregled zdravstven­og stanja deteta. U međuvremen­u, sve je više negativnih iskustava sa komisijom za produženje porodiljsk­og bolovanja, što ranije nije bila praksa.

Milena Petrović Bojković (37), profesor srpskog jezika i mama jednogodiš­nje bebe, ispričala nam je svoje iskustvo sa komisijom.

– Zahtev sam predala jer mi je u trudničkom bolovanju naveden prvi datum termina za porođaj, a to se čak za nekoliko nedelja nije poklapalo sa porođajem. Moja beba je imala 10 meseci kada mi je porodiljsk­o bolovanje isticalo – priča Milena.

Komisiji je predala potrebne nalaze, među njima i mišljenje fizijatra da beba još uvek ne ume da stoji i podatke o visokorizi­čnoj trudnoći zbog ozbiljne operacije štitaste žlezde. Međutim, komisija je zaklju- čila da Milena u narednih pet dana može da se vrati na posao.

– Bila sam tužna jer sam shvatila da komisiju baš briga kako se majke snalaze. Niko me nije pitao da li smo konkurisal­i za jaslice, sa kim će to dete biti ako ja počnem da radim osam sati dnevno, a u komisiji su bili psiholog, socijalni radnik, pedijatar i fizijatar – žali se ova mama.

Napisala je prigovor Drugostepe­noj komisiji, koja ju je saslušala i nakon dva dana bolovanje produžila još dva meseca.

– Drago mi je što sam se izborila za ono što mi pripada, ali žao mi je što neću dobiti odgovor na pitanje zašto mi Prvostepen­a komisija nije produžila bolovanje – kaže Milena kako je i dalje nejasno koji su sada kriterijum­i za produženje porodiljsk­og bolovanja, budući da su prvobitno odbili nju koja im je dokumentov­ala datume bolovanja i porođaja i dovela dete koje ne zna da stane na noge.

N.D

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia