Slinavi muškarci

Blic Zena - - U Ovoum Broju -

Ne postoji naučni dokaz zašto se skoro svaki muškarac oprosti sa rodbinom i prijateljima kad ga zakači prehlada. Temperatura 37 sa 1 uglavnom je signal da je Kosač naoštrio sečivo i spreman je da ga povede sa sobom u mrak. Naravno, pošto je teško bolestan i raspada se od života, želi da mu Bog uzme dušu, ali Svevišnji nije još uvek raspoložen da ga primi u svoje carstvo. Eto idealnog povoda da mu se uslišavaju želje, da mu se podilazi, da bližnji budu na oprezu jer ne smeju ni slučajno da ga uznemire. Zaboga, virus ga je oborio s nogu.

Evo zanimljivosti – žene uvek „lakše“podnose prehlade, viruse i sezonu gripa. Ne zato što je njihovo telo fizički jače ili zbog savršenog sklada imunosistema, već zato što su mentalno pripremljenije. Tačnije, to što ih je virus skoptao ne znači da im je dozvoljeno da ostave sudove prljave, kuću u haosu i obaveze nekom drugom, jer ako one ne urade – ko će drugi. Tako su ih naučili i tako se očekuje od njih. I sad je pitanje – zašto muškarci prolaze kroz ove stadijume umiranja kad su bolesni, a žene ne?

Dva su razloga. Jedan se zove mama, a drugi patrijarhalna razmaženost.

Patrijarhalna razmaženost je posledica vaspitanja, tačnije, pripadnici muškog pola nisu spremni na teške trenutke kao što je temperatura jer se oni ne prehlađuju. Ali jednom kad osete potrese u organizmu i kad živa na toplomeru pokaže 39 sa 2, ubeđeni su da je došao kraj sveta.

Mama je ta koja doliva ulje na vatru, jer kad se mezimac razboli, sve je podređeno njemu. Ne sme on da se dodatno muči tako bolestan jer kao da mu nije dovoljna svakodnevna muka. Po starom dobrom sistemu dečje razmaženosti, muškarci koriste svoj status kako ne bi ništa radili i samo kukali da su na korak od smrti, a zapravo sve što im treba je čaj i preznojavanje da spadne temperatura.

Doduše, previše brižne majke znaju da prenesu hipohondriju na decu preteranom brigom o prehladi.

Dakle, drage žene, ako vam je neko rekao da ste slabiji pol, slagao vas je jer muškarci svaki put umiru kad se prehlade. Mamina čeda slinava.

Mama je ta koja doliva ulje na vatru, jer kad se mezimac razboli, sve je podređeno njemu. Ne sme on da se dodatno muči tako bolestan

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.