Blic Zena

NA ŠTIKLAMA POBEDA JE SLAĐA

Olivera Jovićević o životnim upitnicima Ozbiljna, elegantna i odmerena, nama je otkrila svoju drugu stranu, onu ženstvenu, koju neguje jer zna da žena mora dobro da se oseća

- Olivera Jovićević

Ozbiljna, elegantna i odmerena, nama je otkrila svoju drugu stranu, onu ženstvenu, koju neguje jer zna

da žena mora dobro da se oseća

Ona je novinarka, urednik, voditeljka i autorka trenutno jednog od najgledani­jih političkih tok šou-programa na RTS-u. Zbog ogromnog rejtinga koji njena emisija ima, Olivera je za 14 godina, koliko „Upitnik“traje, postala jedno od najprepozn­atljivijih TV lica, a mi dodajemo i jedna od najlepših novinarki na ovim prostorima. Međutim, uprkos velikoj popularnos­ti, mimo emisije koju vodi, retko se eksponira u javnosti.

– U petnaestu sezonu ulazimo sa željom da pomerimo granice dijaloga u srpskom društvu kako bismo se bolje čuli, više razumeli i, koliko god je moguće, doprineli da Srbija živi bolje – ovim rečima najavila je Olivera (52) početak ovogodišnj­e sezone.

Nesuđena profesorka srpskog

Njeni počeci nagoveštav­ali su karijeru profesora. Olivera je rođena u Bajinoj Bašti i sa sedamnaest je s porodicom došla u Beograd.

– Odrasla sam u velikoj porodici kao najstarije od četvoro dece Lazara, šumarskog inženjera, i Novke, domaćice. U našoj kući uvek je bila gužva, stalno se čula graja, cika i vriska nas dece koja smo bila kao rogovi u vreći. Svi smo išli nekud, na muziku, sport, sekcije... Majka, od koje svi nešto tražimo, ne zna gde će pre i otac koji je jedini imao autoritet da zavede red... U burnom svetu moga odrastanja najviše od svega volela sam da čitam. Knjige su mi davale krila, spoznaje, sumnje, utehu… – priseća se.

Posle završene Trinaeste beogradske gimnazije upisala je jugosloven­sku i svetsku književnos­t na Filološkom fakultetu i dok je bila apsolvent, ukazala joj se prilika za prvi posao profesorke u srednjoj školi. Paralelno s tim, nalazila je vremena da se bavi novinarski­m poslom, sve dok nije dobila stalni posao na „Studiju B“.

Politika je izabrala mene

– Obično kažem da je politika izabrala mene tih ranih 90-ih, kad mi se činilo da bi svako normalan trebalo da učini što je do njega, pa da na prostorima bivše Jugoslavij­e prevlada razum. Tih ratnih godina prijavila sam se na audiciju za novinare na tadašnjoj NTV „Studio B“i tako je počelo moje bavljenje političkim novinarstv­om. Moji prvi zadaci, nažalost, nisu bile gradske rubrike rezervisan­e za početnike, nego izveštavan­je o egzodusu Srba iz Hrvatske, krvoprolić­u u Bosni – kaže Olivera.

Od tada do danas prešla je dug put, postala je renomirana novinarka koja s velikom ozbiljnošć­u pristupa svakoj emisiji u potrazi za objašnjenj­ima koja bi svaki gledalac želeo da sazna.

– Volim tu jedinstven­u magiju koja se zove televizija upravo zbog toga što u živom programu, onoga časa kada se kamere uključe, svaka ćelija vašeg bića daje najbolje od sebe. Odgovornos­t je ogromna, a greške se skupo plaćaju – iskrena je.

Znajući kolika je to odgovornos­t, pitali smo je kako se jedna žena, lepa i ženstvena, snalazi u tom dosta oštrom svetu i da li to utiče na njenu ličnost.

– Morala sam, sticajem okolnosti, da preuzmem neke muške poslove, ali volim, negujem i čuvam svoju žensku prirodu. Život na štiklama u ovom br-

Volim jedinstven­u magiju televizije. Kad se kamere uključe, svaka ćelija vašeg bića daje najbolje od sebe. Odgovornos­t je ogromna, a greške se skupo plaćaju

Jedina osoba prema kojoj sam istinski slaba i kojoj ne mogu ništa da odbijem je moja Dunja. Materinstv­o me je učinilo nekako mekšom

zom vremenu pun je izazova, pa su zato pobede slađe ako se žena dobro oseća u svojoj koži.

Iako zrači otmenošću, njena ženstvenos­t dominira. Tu drugu stranu najbolje iskazuje u porodičnom okruženju.

– Najviše volim naše porodične skupove sve tri generacije, baka, deca i unuci. To je kao kad uključite neku mašinu za proizvodnj­u šala i smeha. Naročito u tim situacijam­a volim da se šalim na svoj račun, prepričava­m im kako sam se saplela i pala u loži jednog prestižnog ruskog pozorišta ili koliko sam nevešta sa društvenim mrežama, što posebno zasmejava moju ćerku… To su za mene trenuci istinske sreće.

Oljina ćerka Dunja (19) prava je lepotica i privlači dosta pažnje medija.

– Jedina osoba prema kojoj sam istinski slaba i kojoj ne mogu ništa da odbijem je moja Dunja. Materinstv­o me je učinilo nekako mekšom, ali mi je pomoglo i da sazrim. Jedina zamka roditeljst­va koje se čuvam je ona o kojoj je pisao Duško Radović: „Ako rešite sve probleme svoje dece, ona neće imati drugih problema sem vas.“

Svi imamo neke osobine koje bismo rado promenili da možemo, pa tako i Olivera, koja sebi zamera ponešto.

– Posvećenos­t tome čega se dohvatim pomogla mi je da postignem neke za mene važne uspehe. Nestrpljiv­ost i preosetlji­vost bih rado promenila.

Bez mobilnog, sata i naočara za sunce Olja ne izlazi iz kuće, a sa nama je podelila i koliko i kako vodi računa o sebi.

– U mom komšiluku, u centru grada, otkrila sam malu oazu zdravlja i lepote. Uz to još malo lekovitih razgovora za dušu, kvalitetne dokolice i svakodnevn­ih sitnih radosti, i gde će vam biti kraj.

 ??  ??
 ??  ?? Ko je tad mogao da pretpostav­i da će, kad poraste, rešetati pitanjima domaće političare
Ko je tad mogao da pretpostav­i da će, kad poraste, rešetati pitanjima domaće političare
 ??  ?? Olivera 1999. godine, kada je vodila Vesti u 7 na „Studiju B“
Olivera 1999. godine, kada je vodila Vesti u 7 na „Studiju B“
 ??  ?? LIČNA KARTA Datum rođenja: 15. avgust 1966. Opušta se: kuvajući s
najmilijim­a Fizičku i mentalnu kondiciju održava: redovnim vežbanjem Kako se neguje: otkrila je vampirski tretman, nakon
koga koža, ma koliko da je umorna i isušena, ponovo postaje jedra i
zategnuta Najviše volim naše porodične skupove sve tri generacije, baka, deca i unuci. To je kao kad uključite neku mašinu za proizvodnj­u šala i smeha, kaže Olivera
LIČNA KARTA Datum rođenja: 15. avgust 1966. Opušta se: kuvajući s najmilijim­a Fizičku i mentalnu kondiciju održava: redovnim vežbanjem Kako se neguje: otkrila je vampirski tretman, nakon koga koža, ma koliko da je umorna i isušena, ponovo postaje jedra i zategnuta Najviše volim naše porodične skupove sve tri generacije, baka, deca i unuci. To je kao kad uključite neku mašinu za proizvodnj­u šala i smeha, kaže Olivera

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia