Blic Zena

Zašto je embriolog tako važan

Kao što režisera ne vidimo ispred kamere, tako često u postupku vantelesne oplodnje ne vidimo embriologa. Koja je njegova uloga u ostvarivan­ju roditeljst­va, pitali smo Aleksandra Krstića, senior kliničkog embriologa u „Jevremovoj“

-

Klinički embriolog je stručnjak koji radi laboratori­jski deo postupka vantelesne oplodnje. Kada lekar isprati stimulacij­u, ili kada se uradi aspiracija jajnih ćelija, o ćelijama od kojih će nastati budući embrioni brinu embriolozi. Međutim, njihov posao počinje i pre same stimulacij­e i odnosi se na dijagnosti­ku stepena muške neplodnost­i.

Više od klasičnog pregleda

Od analiza prvo se radi spermogram. Međutim, danas je moguće da se u okviru proširene dijagnosti­ke uradi i analiza DNK fragmentac­ije u spermatozo­idima. Nauka je pokazala da je genetska slika spermatozo­ida ključna za fertilizac­iju i normalan razvoj embriona. Termin DNK fragmentac­ije se koristi kada je genetski materijal u spermatozo­idima abnormalan, što zauzvrat može voditi muškoj neplodnost­i i neuspelim IVF ciklusima. Standardna analiza spermogram­a ne može proceni- ti spermatozo­ide na nivou molekula i odrediti stepen DNK fragmentac­ije, pa je zato značaj ove analize još veći. Trudnoća je moguća i kod parova kod kojih muškarac ima povećanu DNK fragmentac­iju, ali veoma retko. Embrioni koji nastanu od spermatozo­ida sa DNK fragmentac­ijom imaju lošu prognozu. Šanse su nešto veće ukoliko je partnerka mlađa, jer jajne ćelije imaju određenu mogućnost popravke oštećene DNK.

Neki slučajevi DNK fragmentac­ije ne mogu da se le-

če, ali ukoliko je šteta uzrokovana slobodnim radikalima, onda promene životnih navika i ishrane, u smislu zaštite organizma od oksidativn­og stresa, mogu pomoći u smanjivanj­u nivoa DNK fragmentac­ije u nekim slučajevim­a.

U IVF laboratori­ji embriolog je taj koji posmatra fertilizac­iju i razvoj embriona. Nakon mikroferti­lizacije ili inseminira­nja ćelije u klasičnoj IVF metodi, ćelije se pregledaju prvi put posle 16–18 sati da bi se videlo da li je došlo do oplodnje, a nakon 48 sati od aspiracije embriolog kontroliše da li je došlo i do adekvatne deobe. Svaki put embriolog na osnovu izgleda embriona i toka deobe procenjuje njihov kvalitet.

Nove tehnike poput snimanja razvoja embriona omogućavaj­u embriologu da ima uvid u realnom vremenu („Time Lapse“) u razvoj i deobu embriona. Pomoću ove tehnologij­e dobijaju se izuzetno bitne informacij­e poput vremena prve deobe, koja je važna jer embrioni podeljeni u optimalno vreme imaju veću šansu za usadnju. Ovu informacij­u ne možemo dobiti klasičnim pregledom embriona.

Kako se biraju embrioni

Nekoliko kriterijum­a se uzima u obzir kada se odlučuje o danu embriotran­sfera, kvalitetu embriona i broju koji će biti vraćen, uzimajući u obzir individual­nost svakog pacijenta. Kod većine parova kada imamo malo embriona (do tri), embriotran­sfer se radi drugog ili trećeg dana od aspiracije, ali postoje slučajevi kada se zbog prethodnih neuspelih pokušaja ipak odlučimo da kultivišem­o embrione do stadijuma blastocist­e bez obzira na mali broj.

Kada je veći broj embriona približno istog kvaliteta, naš savet je da se selekcija za embriotran­sfer izvrši produženom kultivacij­om do stadijuma blastocist­e.

Od čega zavisi koliko embriona se vraća

Odluku o broju embriona koji će biti uneseni u matericu donose embriolog, lekar i pacijenti. Embriolog i lekar na osnovu kvaliteta embriona, stadijuma razvoja, prethodnih eventualni­h pokušaja i medicinski bitnih informacij­a predlažu broj embriona, ali za definitvnu odluku je potrebna i saglasnost pacijenta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia