Banica i za post

Blic Zena - - Niški I Pirotski Kraj -

Udruženje žena „Miris zavičaja“iz Bele Palanke osnovano je 2006. godine i čini ga dvadesetak žena. One heklaju, tkaju, prave proizvode od grnčarije, spremaju tradicionalnu hranu svog zavičaja. Sve do jedne trude se da sačuvaju kulturno nasleđe, zaštite stare umetničke zanate, običaje, ali i belopalanačku kuhinju.

Kako su banice glavno obeležje njihovog kraja, ova pita je glavna i na posnoj trpezi.

– Banica je naša najčuvenija pita i za vreme posta uvek je punimo žitom – priča nam Jasmina Golubović, članica Udruženja „Miris zavičaja“. Dodaje da su im, osim banice, na trpezi obavezne pihtije od boba, jelo tipično za ovaj kraj, pasulj tavče sa puno crnog luka, a i paprike punjene pirinčem i žitom.

Koliko je banica popularna u ovom kraju, svedoče i „Dani banice“, koji se održavaju u avgustu svake godine. Osnovani su na inicijativu udruženja i broje na hiljade posetilaca.

– Banica je sukana pita našeg kraja. Sprema se od brašna, vode i soli, a najčešće se puni punomasnim staroplaninskim sirom. Kore se razvlače baš tanko, pa je zato pita i sočna i hrskava u isto vreme – ističe Jasmina.

Banica može da se pravi i od kiselog i od hlebnog testa, koje se deli na jufkice i potom puni najrazličitijim filovima i mota u pitice

UDRUŽENJE ŽENA „MIRIS ZAVIČAJA“IZ BELE PALANKE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.