Blic Zena

Tablete protiv bolova 10 dana, ni dan više

Sledeći put pre nego što vas zaboli glava, dobro razmislite koji ćete analgetik uzeti pošto tablete protiv bolova koje godinama pijete znaju da naprave veću štetu nego korist

-

Bol je znak koji nam telo šalje kada nešto nije u redu. Međutim, neko može da trpi više, neko manje, pa prema tome i odlučuje da li će odmah popiti lek protiv bolova ili trpeti.

Za kratkotraj­an blag do srednje umeren bol najčešće se piju lekovi koji se prodaju bez lekarskog recepta. To su takozvani OTC lekovi i dolaze u manjim pakovanjim­a.

Ona koja sadrže 30 tableta analgetika sugerišu da se taj lek propisuje za bol koji duže traje ili je hroničan. Oni idu na lekarski recept i poželjno je da se uzimaju pod nadzorom lekara jer postoji ograničenj­e u dozi i vremenu tokom kog smete da ih pijete.

Na primer, ako pijete le- kove na bazi ibuprofena, dokazano je da doza od 1.200 mg dnevno do 10 dana ne ispoljava neželjena dejstva. To znači da, ako pijete ibuprofen od 200 mg, možete uzimati do šest tableta ili kapsula na dan, a onaj od 400 mg tri dnevno, i to najduže 10 dana. Sve preko toga mora biti pod nadzorom lekara, jer lekovi na bazi ibuprofena u većim dozama oštećuju želudačnu sluznicu i mogu da izazovu krvarenje organa za varenje.

Danas su, srećom, lekovi protiv bolova unapređeni tako da brzo deluju i da im je efekat duži. Takve su, na primer, tablete analgetika u obliku soli i meke želatinske kapsule. Ipak, i među njima ima razlike.

Tableta analgetika rastvara se u želucu, gde neko vreme ostaje priljublje­na za sluznicu pa se tek onda resorbuje i distribuir­a po organizmu.

Analgetik u mekoj želatinsko­j kapsuli je već rastvoren, tako da se potpuno preskače proces rastvaranj­a. Kapsula se u kontaktu sa sluznicom želuca rasprsne, oslobodi se lek u tečnom obliku, on prođe kroz želudac do tankog creva, gde se resorbuje brže, a potom i distribuir­a po organizmu.

Inače, dokazano je da lekovi koji se brže apsorbuju deluju duže i jače, pa se i ređe uzima nova doza i time smanjuje ukupna količina uzetog leka i mogućnost neželjenih efekata.

Zato se ovakvi lekovi i preporučuj­u kada sami treba da odlučite koji analgetik da odaberete za kratkotraj­an blag i srednje umeren bol.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia