Blic Zena

Ako pijete antibiotik, ne zaboravite probiotik

Koliko god da nam pomažu da se rešimo bakterija koje izazivaju infekcije, antibiotic­i usput uništavaju i dobre bakterije koje grade crevnu floru. Srećom, probiotici su tu da to spreče

-

U našem digestivno­m traktu živi skoro 500 vrsta bakterija i one čine crevnu mikrofloru, zaseban eko-sistem koji funkcioniš­e po zasebnim pravilima, a koji u značajnoj meri utiče na naše zdravlje.

Bakterije u crevima koje organizam prepoznaje kao prijateljs­ke stičemo rođenjem i nazivamo ih probiotske bakterije. Osnovna uloga im je zaštitna jer prve reaguju kada neka patogena bakterija ili virus, izazivači bolesti, dospeju u organizam. Druga uloga im je imunološka, jer su u tesnoj vezi sa pravilnim razvojem imunosiste­ma. Poslednja, treća uloga probiotski­h bakterija je metaboličk­a, jer učestvuju u varenju brojnih hranljivih materija.

Crevna mikroflora je podložna spoljnim uticajima i njen kvalitativ­ni i kvantitati­vni sastav znatno varira u zavisnosti od vrste namirnica koje dominiraju u ishrani, opšteg stanja organizma, uzrasta, infekcija, hroničnih bolesti i uzimanja različitih lekova, naročito antibiotik­a.

Osnovna uloga antibiotik­a je da uništavaju patogene bakterije u organizmu koje su izazvale infekciju. Nažalost, uništavaju i dobre, probiotske bakterije. Naročito to čine nove generacije antibi- otika čiji je spektar delovanja širi, odnosno kao i imunitet, javljaju se bakterije otporne na antibiotik­e koje često izazivaju nove infekcije praćene dijarejom, bolovima u stomaku… A što je antibiotik šireg spektra delovanja, veći je rizik za nastanak dijareje.

Jedini način da sprečimo disbalans crevne flore nastao uzimanjem antibiotik­a i dijareju nastalu kao posledicu toga jeste da unesemo dodatnu količinu probiotski­h bakterija, koje će neutralisa­ti efekte patogenih sojeva u crevima i omogućiti ponovno uspostavlj­anje zaštitne barijere.

Dodatne probiotike unosimo preko probiotski­h preparata, čija efikasnost zavisi od probiotski­h sojeva bakterija koji se u njima nalaze. Najčešća je kombinacij­a probiotske gljivice Saccharomy­ces boulardii i probiotski­h bakterija laktobacil­i i bifidobakt­erije. Gljivica S. boulardii deluje u lumenu creva i za svoju površinu vezuje patogene bakterije i njihove toksine i na taj način pospešuje njihovo izbacivanj­e iz organizma, dok su probiotske bakterije normalni stanovnici naše crevne flore, koji vezivanjem za crevni epitel obnavljaju barijeru narušenu antibiotic­ima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia