Ako pijete antibiotik, ne zaboravite probiotik

Koliko god da nam pomažu da se rešimo bakterija koje izazivaju infekcije, antibiotici usput uništavaju i dobre bakterije koje grade crevnu floru. Srećom, probiotici su tu da to spreče

Blic Zena - - Zdravlje -

U našem digestivnom traktu živi skoro 500 vrsta bakterija i one čine crevnu mikrofloru, zaseban eko-sistem koji funkcioniše po zasebnim pravilima, a koji u značajnoj meri utiče na naše zdravlje.

Bakterije u crevima koje organizam prepoznaje kao prijateljske stičemo rođenjem i nazivamo ih probiotske bakterije. Osnovna uloga im je zaštitna jer prve reaguju kada neka patogena bakterija ili virus, izazivači bolesti, dospeju u organizam. Druga uloga im je imunološka, jer su u tesnoj vezi sa pravilnim razvojem imunosistema. Poslednja, treća uloga probiotskih bakterija je metabolička, jer učestvuju u varenju brojnih hranljivih materija.

Crevna mikroflora je podložna spoljnim uticajima i njen kvalitativni i kvantitativni sastav znatno varira u zavisnosti od vrste namirnica koje dominiraju u ishrani, opšteg stanja organizma, uzrasta, infekcija, hroničnih bolesti i uzimanja različitih lekova, naročito antibiotika.

Osnovna uloga antibiotika je da uništavaju patogene bakterije u organizmu koje su izazvale infekciju. Nažalost, uništavaju i dobre, probiotske bakterije. Naročito to čine nove generacije antibi- otika čiji je spektar delovanja širi, odnosno kao i imunitet, javljaju se bakterije otporne na antibiotike koje često izazivaju nove infekcije praćene dijarejom, bolovima u stomaku… A što je antibiotik šireg spektra delovanja, veći je rizik za nastanak dijareje.

Jedini način da sprečimo disbalans crevne flore nastao uzimanjem antibiotika i dijareju nastalu kao posledicu toga jeste da unesemo dodatnu količinu probiotskih bakterija, koje će neutralisati efekte patogenih sojeva u crevima i omogućiti ponovno uspostavljanje zaštitne barijere.

Dodatne probiotike unosimo preko probiotskih preparata, čija efikasnost zavisi od probiotskih sojeva bakterija koji se u njima nalaze. Najčešća je kombinacija probiotske gljivice Saccharomyces boulardii i probiotskih bakterija laktobacili i bifidobakterije. Gljivica S. boulardii deluje u lumenu creva i za svoju površinu vezuje patogene bakterije i njihove toksine i na taj način pospešuje njihovo izbacivanje iz organizma, dok su probiotske bakterije normalni stanovnici naše crevne flore, koji vezivanjem za crevni epitel obnavljaju barijeru narušenu antibioticima.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.