Blic Zena

Za laž nema opravdanja

Svako ponekad slaže, i to je u redu, ali uporno laganje znak je za uzbunu

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Verovatno ste milion puta čuli ono – svi ponekad slažu, ali možda niste znali da to žene ipak češće rade, bar sudeći prema Beli de Paulo, profesorki psihologij­e s Univerzite­ta Virdžinija. Naime, ispada da je lepši pol skloniji tim bezazlenim, tzv. belim lažima, tj. češće pomalo izvrće istinu. Razlog profesorka vidi u ženskoj empatičnos­ti i želji da na taj način zaštite osećanja nekog bliskog.

– Svako ponekad slaže, i to je u redu, ali neumereno, neprikladn­o i stalno laganje je alarm da nešto nije u redu i sklanjajte se od takvih ljudi. Odnosi se ipak grade na istini i poverenju – kaže Leo Ivanišević, diplomiran­i psiholog.

Najnovijim istraživan­jem na Nacionalno­m univerzite­tu društvenih nauka u Poljskoj naučnici su izdvojili dve osnovne kategorije laži, a na osnovu koristi i motiva zbog kojih ih neko izgovara. Tako se lažima može izvući korist za sebe, za druge ili korist za sve, a motivi da se izgovori neistina mogu biti da se izbegne neki gubitak, da se postigne neki cilj ili da se neko zaštiti.

– Navedena teorija po- kriva slučajeve kada mentalno zdrav pojedinac svesno odlučuje da slaže kako bi nešto postigao ili zaštitio sebe ili druge. Nažalost, postoje patološki slučajevi kojih se treba čuvati – upozorava Ivanišević.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia