Serum iz krvi leči bol u ramenu

Ortokin terapija je nova neinvazivna metoda za lečenje hroničnog bola u ramenu, kolenu, kuku. Njenu efikasnost ispitali su najeminentniji srpski ortopedi i reumatolozi

Blic Zena - - U Ovoum Broju - Violeta Nedeljković [email protected]

Rame je jedan od najvažnijih zglobova u telu, izuzetno pokretljivo i sa izuzetno plitkom čašicom. Upakovano je u snažne mišiće i tetive koji ga čuvaju da ne iskoči i da se ne iščaši, a ujedno mu omogućavaju pokret. Zbog velikog opterećenja koje trpe, često se oštete i upale, pa je zapaljenje dugotrajno i ograničava kretanje, izaziva bolove, smanjuje radnu sposobnost…

To stanje prerasta u hronično oštećenje i upalu tetiva najčešće u srednjem životnom dobu, ali neretko i ranije. Klasične metode lečenja najčešće uključuju glikokortikoide, ali oni imaju neželjene posledice, posebno kod pacijenata s povišenim krvnim pritiskom, kratko deluju i tegobe se vraćaju. Često i operacija bude neizbežna.

Na sreću, tu je nova ortokin terapija za hroničan bol u ramenu, za koju je tim najeminentnijih srpskih reumatologa i ortopeda nedavno sproveo studiju o njenoj efikasnosti i bezbednosti.

– Ima dosta pacijenata u srednjem i starijem životnom dobu koji, uz probleme ramena i uopšte reumatske bolesti, imaju i neke druge bolesti koje otežavaju primenu klasičnih lekova, pogotovo glikokortikoida. Tada se ovi lekovi mogu koristiti veoma ograničeno ili se uopšte ne mogu koristiti. Nova metoda je potpuno bezbedna, a uz to i efikasnija u pogledu rezultata, što je ovom studijom i dokazano – objašnjava prof. dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju.

Ortokin terapija je, navodi naš sagovornik, neinvazivna metoda koja koristi vlastitu krv pacijenta bez dodatka ikakvih stranih supstanci.

– Od pacijenta se uzme oko 40 mililitara krvi, koja se dalje inkubira na telesnoj temperaturi bez dodataka ikakvih hemijskih supstanci. Krv pacijenta pretvara se u lek pomoću specijalnih sterilnih kuglica koje imitiraju oštećeno tkivo, aktiviraju ćelije krvi i proizvode supstance koje podstiču oporavak tkiva i smiruju zapaljenje. Kada se ovaj proces završi, pacijentu se ubrizgava serum nastao iz njegove krvi. To je suština i prednost ove metode, jer nema nikakve alergijske reakcije – kaže profesor.

Efikasnost ortokin terapije dosad je dokazana i u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboishialgije.

– Cilj studije je bio da dokažemo da ovako mogu da se leče hronične upale tetive ramena i da utvrdimo na koji način je to lečenje uspešnije u odnosu na klasične metode lečenja, naročito glikokortikoidima – zaključuje prof. dr Damjanov.

Ortokin metoda se primenjuje samo u licenciranim centrima, a takvih u Srbiji trenutno ima deset

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.