Blic Zena

Mojoj Lenki nosim darove svakog dana

-

Pored fantastičn­ih filmskih, televizijs­kih i pozorišnih uloga, Rade Šerbedžija poznat je i po sjajnim nastupima na kojima izvodi najlepše starograds­ke i izvorne melodije, evergrin i romske balade. U susret praznicima sprema se za veliki novogodišn­ji koncert u „Kombank“dvorani.

Šta publika može očekivati 26. decembra?

– Kao i do sada, neke lepe pesme i mnogo poezije. Izvodiću dosta pesama koje već dugo nisam izvodio u Beogradu, ali i dosta starih. Moj prijatelj Kemal Monteno voleo je da kaže: „Pusti nove pjesme da sazore. Nova je dobra samo kad postane stara.“Tako će biti nekih novih, nekih gotovo zaboravlje­nih, ali i nekih koje je vreme učinilo zrelima i čije stihove moja publika dobro zna. I veseli me što će mi na beogradsko­m koncertu gost biti moj prijatelj Damir Urban.

Da li vam je neko naročit u mislima dok nastupate na koncertima?

– Ponekad dok izvodim neku pesmu, prepustim se mislima koje prate te tekstove. A mnoge moje pesme su napisane za meni drage ljude. Ali često volim da upalim svetlo u dvorani i da gledam svoju publiku i nekako pevam još direktnije svakome od njih. Biće mi u mislima i moja prijatelji­ca Milena Dravić, koja je uvek, kada je mogla, bila na mojim koncertima i koja mi je tako često u mislima. I ona i naš Gaga i toliko naših dragih ljudi koji su nas napustili... Ali mrtvi žive u nama i rastu, mladi i nasmejani moji drugovi.

Put vas je vodio od Zagreba i Beograda, preko Londona, Los Anđelesa, do Rijeke. Gde obično budete za praznike?

– Za praznike sam uvek u krugu svoje familije. Ove godine će nam faliti naša Vanja, koja je daleko u Australiji i ne može zbog obaveza na fakultetu da bude sa nama, ali ovi novi telefoni su svemoćni, pa bar malo ublaže tugu što je nema. Vidimo je i čujemo i onda nam je lakše. Ove godine dolazim u Beograd da slavimo Novu godinu sa Lenkinom familijom i našim dragim prijatelji­ma.

Volite li da u te dane nečim obradujete suprugu?

– Ja mojoj Lenki nosim darove svakoga dana i naše najobičnij­e dane pretvaramo u praznike. Mi slavimo naš život. I to traje već 28 godina.

Kako je biti okružen s toliko žena u porodici?

– Divno. One su moja inspiracij­a. Pričam im priče, izmišljam razne dogodovšti­ne i želim da im svaki trenutak učinim lepim i bogatim. Ali ne samo njima nego i svim ženama poznatim i nepoznatim, jer one su moja inspiracij­a.

Pripremate li neki novi projekat u bliskoj budućnosti?

– Krajem januara putujem u Los Anđeles i nastavljam TV seriju „Strange Angel“, koju sam snimao ovoga proleća za CBS i TV produkciju slavnoga Ridlija Skota. Snimamo novih 10 epizoda. To znači da ću tamo biti šest meseci, a onda se vraćam direktno na Brione, gde Lenka i ja pripremamo naše stare i nove predstave.

Na koga misli dok izvodi pesme, kako provodi praznike, kako je biti okružen ženama u porodici, otkrio nam je naš čuveni umetnik uoči beogradsko­g koncerta

 ??  ?? Pripremila NEVENA DIMITRIJEV­IĆ nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs
foto PROFIMEDIA.RS
Pripremila NEVENA DIMITRIJEV­IĆ nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs foto PROFIMEDIA.RS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia