Blic Zena

Lista želja

- Uvodnik Pomoćnik glavne i odgovorne urednice „Blic žene“ BOJANA ĐURIĆ

Penzionerk­a od 79 godina više od šest meseci ima ozbiljan očni problem. Pa šta je tu čudno, pomislićet­e, ljudi u tim godinama manje-više i kubure s njima. Jeste, tako je, ali ne treba da čeka više od šest meseci da joj zakažu kod očnog lekara u domu zdravlja jer nema termina! Ne treba da je oči svrbe i grebu svaki dan toliko da joj od nervoze skače ionako visok pritisak. A za pregled kod privatnika – pa je l’ treba reći da joj je penzija 25.000 dinara?

Profesorki, koja je tek napunila 40, otekla je noga preko noći i nakon što je ujutru otišla kod lekara, i to privatnog, posle pregleda, snimanja i dijagnoze masovnog tromba u preponskom krvnom sudu, poslata je u – urgentni. A tamo? Skratiću priču i reći da je provela sedam sati na kolicima ispred ordinacije čekajući da je primi vaskularni hirurg, koji je isto toliko sati spasavao čoveka kome je pukla trbušna aorta... Problem je što nije bilo drugog doktora, ni u urgentnom, ni u jednoj privatnoj ordinaciji u gradu toga dana. A profesorka, iako nije smela da stane na tu nogu, poslata je kući jer nije bilo mesta da je prime!

Šestog decembra dolazi muškarac u srednjim godinama na šalter da traži uput za ultrazvuk abdomena, kaže internista ga je poslao, sumnja na nešto... Na to dobija odgovor da dođe 3. januara da mu se zakaže za pregled u februaru?!

Pa šta nije u redu s nama? Ovakvih priča ima na hiljade, slušamo ih svakog dana, baš kao i upozorenja kako kao nacija izumiremo od bolesti srca, krvnih sudova, tumora, dijabetesa. Da se razumemo, lekari rade svoj posao, oni skreću pažnju na problem, pomažu, zajedno sa sestrama, koliko mogu. Ali postoji mnogo toga što nije u njihovim rukama.

Da je bar sve malo normalnije, penzionerk­a bi na vreme rešila problem s vidom koji joj je nastao od dijabetesa, profesorka bi bila primljena u bolnicu i umanjio bi joj se rizik da joj tromb krene i izazove infarkt, a muškarac bi na vreme otišao na ultrazvuk abdomena i otkrio moguće promene na želucu.

Za pola meseca ulazimo u novu godinu i, kao što svako pravi neku svoju malu listu želja stvari koje bi voleo da promeni, jedna od mojih je da ovakvih priča ne bude više ili, da budem realnija, da ih ne bude u ovolikoj meri.

Lako otpisujemo stare, ali što da im od nervoze skače ionako visok pritisak

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia