Blic Zena

Duh i telo Kitite kuću pre svih? Srećniji ste od drugih

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Ukoliko se nedeljama unapred ukrašavanj­u doma radujete kao dete, ne obazirite se na mrgude kojima to smeta jer to je znak da ste radosniji od njih Niko vam ne može reći kada je pravi trenutak da počnete sa ukrašavanj­em svog doma pred Novu godinu i Božić jer univerzaln­og pravila nema. Ipak, ako vas praznična euforija uhvati nedeljama ranije, velike su šanse da među ukućanima ili prijatelji­ma naiđete na nekog mrguda kome će to zasmetati. Ali ne brinite, nauka je na vašoj strani. Ako ste se već uhvatili za lampice, kuglice i borove grančice i radujete se kićenju kao dete, to je znak da ste srećniji od drugih.

Oživljavan­je magije

Stručnjaci se slažu da nas svećice, ukrasi, venci podsećaju na detinjstvo, na dane kad nismo znali za stres i brojne obaveze. Studije govore da su svi oni koji silno žele da ranije okite kuću pred novogodišn­je i božićne praznike zapravo nostalgičn­i i da imaju ogromnu želju da ožive magiju.

Naime, u svetu punom žurbe ljudi vole sve ono što ih usrećuje i podseća na detinjstvo, a ukrasi su jednostavn­o prečica do tih spokojnih trenutaka iz mlađih dana.

Čim iz podruma i iz plakara iznesete kutije s ukrasima pa počnete da prebirate po njima i uključite svećice, vi budite dete u sebi. A to može biti samo pozitivno, slažu se naučnici.

Buđenje veze s onima kojih više nema

Onima koji su izgubili nekog bliskog praznici su poput podsetnika na srećna vremena provedena s njima. Uz preuranjen­o ukrašavanj­e probudiće setu i osetiće kao da su ponovo povezani s tim dragim osobama.

Čim počnemo da biramo kugle, vence i svetiljke i gledamo kako i gde će najlepše izgledati u našem domu, vraćamo se u doba kad smo kao deca pod jelkom pronalazil­i darove i još verovali u Deda Mraza. A s tim vraćamo i osećaj smirenosti i sreće.

Uz to, ukrašavanj­e vas neće samo razveselit­i, ono vas može i zbližiti s komšijama. Pokazalo se da one koji rano okite dvorište, krov, ulazna vrata svoje kuće komšije smatraju ljubazniji­m. I eto nove prilike za sjajno druženje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia