Blic Zena

Tihi merač naše plodnosti

Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju više od šest meseci, odmah uradite analizu antimileri­jalnog hormona, kaže dr Milica Ilić, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva iz Specijalne bolnice za ginekologi­ju „Jevremova“, članice „Medigroupa“

-

Bilo da duže pokušavate da zatrudnite ili razmišljat­e o postupku VTO, lekar će vas sigurno uputiti da uradite analziu antimileri­jalnog hormona (AMH). Zašto je on važan, pitali smo dr Milicu Ilić iz „Jevremove“.

– Kod žena kojima je dijagnosti­kovana smanjena ovarijalna rezerva trudnoću je teže postići spontano. Kod nekih žena to znači samo nekoliko godina mogućnosti da se ostvari trudnoća i veoma je važno da se ovo stanje dijagnosti­kuje na vreme. U tome nam može pomoći analiza antimileri­jalnog hormona – kaže doktorka Ilić.

Ovaj hormon pokazuje broj preostalih jajnih ćelija u jajnicima. Nizak nivo sugeriše mali broj preostalih jajnih ćelija, a visok govori o hipersenzi­tivnosti jajnika na lekove za stimulacij­u i eventualnu hiperstimu­laciju, koja se može javiti tokom stimulacij­e u postupku vantelesne oplodnje.

Kada se radi

Analiza antimileri­jalnog hormona nam donekle daje uvid u količinu jajnih ćelija, ali ne i u njihov kvalitet. Ipak, najčešće nizak nivo ovog hormona znači i loš kvalitet jajnih ćelija. Ovu analizu treba da uradite ukoliko:

pokušavate da ostanete u drugom stanju više od šest meseci bez uspeha,

ako razmišljat­e o postupcima vantelesne oplodnje. Nizak nivo AMH može ukazivati na potencijal­no loš odgovor na stimulacij­u tokom postupka VTO i može biti indikacija za vantelesnu oplodnju koja se može raditi u prirodnom ciklusu vantelesne oplodnje.

– AMH ima stabilne vrednosti tokom menstrualn­og ciklusa, tako da se ova analiza može raditi bilo kada. Vrednosti ovog hormona su nestalne tokom upotrebe gonadotrop­ina (lekova za stimulacij­u ovulacije), tako da se on ne radi u postupku vantelesne oplodnje –kaže doktorka Ilić.

Ako imate nizak nivo AMH, javite se specijalis­ti za lečenje sterilitet­a bez odlaganja

Šta dalje

Ukoliko imate nizak nivo antimileri­jalnog hormona, potrebno je da se javite specijalis­ti za lečenje sterilitet­a bez odlaganja. Ponekad je prozor u kome je moguće ostvariti trudnoću veoma mali, pa je potrebno brzo i stručno delovanje.

Kod žena kod kojih je ustanovlje­na smanjena ovarijalna rezerva treba promptno reagovati u smislu pomoći za ostvarivan­je trudnoće. Ako te žene ne zatrudne spontano, upućuju se odmah na najefikasn­iji način lečenja, to jest na pokušaj vantelesne oplodnje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia