Blic Zena

Za moje slike treba kondicija

-

SMILJA IVETIĆ

Impresivno deluju ogromna platna u prostranom ateljeu Smilje Ivetić. Slikarka je pod utiscima nedavno održane sedme samostalne izložbe u malom salonu Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, pa joj se na licu vide i sreća i umor. Besprekorn­a čistoća prostora u koji svetlost ulazi sa svih strana u suprotnost­i je s predstavom o ateljeu kao sobičku kojim caruju senke.

– Tako izgleda mirna faza, kada se sležu utisci, a treba da dođete kad radim. To je onda druga priča – kaže Smilja (35) i smeje se na spontani komentar – ni manje žene, ni većih slika!

– Istu rečenicu je izgovorila i moja profesorka Marija Dragojlovi­ć, na drugoj godini studija, a podržavali su me svi profesori. Znali su da prepoznaju moju potrebu da se izražavam na velikim formatima. Upozoraval­i su me da je to fizički zahtevno i za slikare drugačije telesne konstituci­je, ali meni još nije problem da idem od jednog do drugog kraja slike, da se penjem na merdevine, klupe i hoklice. Veliko je to fizikalisa­nje, ali je i uživanje u radu neprocenji­vo. Treniram kendo i svakog dana šetam svog Akija, divnog staforda, pa sam u prilično dobroj kondiciji.

Najveća Smiljina slika bila je duga šest metara, visoka dva i po, i na nju je stao ceo hor! Čak 32 ljudske figure u prirodnoj veličini. Danas radi tehnikama akrilik i tuš na nešto manjim formatima, ali i dalje voli da se igra na širokom polju.

– Inspirišu me vizantijsk­e freske, plava boja, simbol anđeoskih krila i sve ono pagansko čemu pridajemo neku moć. Zato sam izložbu nazvala „Na krilima paganskog“– kaže umetnica.

Snažne utiske nosi sa studijskog boravka u Barseloni. Zaljubila se u katalonske freske koje veoma podsećaju na naše. Posle osnovnih studija u klasi profesora Roksandića, ove godine Smilja je doktoriral­a na umetničkim studijama Fakulteta likovnih umetnosti u klasi profesora Milete Prodanović­a. Deli sudbinu slobodnih umetnika koji se teško snalaze kad izađu iz toplog krila akademije.

– I u svetu je malo onih koji žive od slikarstva, zato su česta angažovanj­a koja podrazumev­aju kompromise. U mom slučaju je to bavljenje grafičkim dizajnom, koji je, srećom, prilično kreativan posao – kaže Smilja, rešena da uskladi stvarnost i umetnost.

Nažalost, mnogi talentovan­i slikari nestanu kad ih život postavi pred izbor: frižider ili slikanje. Njen izbor je odgovorna sloboda

 ??  ?? Nit manje žene, nit većih
slika, to joj svi kažu
Nit manje žene, nit većih slika, to joj svi kažu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia