Blic Zena

Po meni je padalo staklo, a onda su nastali moji mozaici

-

JELENA BOROVČANIN

Poput mnogih koji su se oslobodili nekadašnje­g nepisanog pravila da čovek sme da se bavi samo jednim poslom, i to onim za koji se školovao, Jelena Borovčanin počela je da slika. Ne zna da li još neko to radi, ali zna da su njoj komadići lomljenog stakla postali izvor inspiracij­e. Godinu dana nije mogla da zaboravi jedan neprijatan trenutak kada su u saobraćajn­oj nesreći po njoj padali komadići stakla. Bio je dovoljan trenutak da joj se misli uskovitlaj­u, a potom cela godina da shvati da taj unutrašnji strah mora da izbaci iz sebe. Počela je da skuplja različite vrste stakla, sama ga je lomila i drobila, a onda su krenule slike.

– Od malena sam puno crtala, volela oblike i boje, pa me je vrlo pogodilo što nisam uspela da se upišem u dizajnersk­u školu. Srećom, to nije postalo moje životno razočaranj­e. Okrenula sam se drugim interesova­njima i danas sam diplomiran­i politikolo­g, master bezbednost­i, i radim kao broker u osiguranju. Volim svoj posao, ali ne mogu da opišem koliko sam srećna kada od stakla nastane slika. Sama sam osmislila tehniku koja liči na mozaik, a ipak nije – objašnjava Jelena (31).

Staklo je za nju materijal u kome vidi eleganciju, a njegova svetlucavo­st je očarava. Uglavnom radi u dve boje, beloj i crnoj, pa je prvu sliku nazvala „Crno-bela karta sveta“. Potom je usledila serija slika sa motivima iz životinjsk­og sveta, na kojima dominiraju ptice i čudna krilata bića. Najsrećnij­a je kada svoju sliku vidi na nečijem zidu.

– Kada je slika dobro postavljen­a i osvetljena, drugačija je iz svakog ugla, jer staklići prelamaju svetlost i daju različite odsjaje – objašnjava.

Za svoj rodni Kruševac uradila je grb cara Lazara i poklonila ga gradu.

– Do sada sam imala pet izložbi, a tu u Kruševcu nikada neću zaboraviti. Sad se ne bojim nijednog prostora – bodri se Jelena, čije izložba „Dodir stakla, sloboda“trenutno traje u holu Narodne banke u Beogradu.

Uspela je u Kruševcu, svom gradu, i to ju je osokolilo. Više se ne boji nijednog prostora

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia