Blic Zena

Kolaž smiruje moj temperamen­t

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Postavljen­e na velikim štafelajim­a u hotelskom holu, slike Milene Lasić izgledaju bajkovito. Pored tih velikih formata ona deluje nekako krhko, potpuno suprotno bujnom temperamen­tu koji izbija iz svake reči i pokreta. Posle srednje škole za dizajn diplomiral­a je na odseku za dizajn tekstila, potom je radila kao stilista, dizajniral­a svoju liniju nakita „Milart“, a onda je otkrila kolaž. Milenin suprug, Frano Lasić, sugerisao joj je, pola u šali pola u zbilji, da pronađe nešto što će joj smiriti temperamen­t.

– Po prirodi sam veoma nestrpljiv­a, pa sam tokom jedne minus faze tražila nešto što će me smiriti. I ranije sam radila kolaže, ali sam shvatila da za tu tehniku treba strpljenja, koje tada nisam imala. Ovog puta se to pokazalo kao savršen izbor jer sam beskrajno uživala u radu. Prijao mi je osećaj da ne mogu da se ponovim jer je svaki kolaž unikatan. Uvek počinjem iz centra bele površine i užasno je uzbudljivo što se početna ideja menja i zamišljena priča širi. To grananje slike je put u kome najviše uživam, a Frano je taj koji daje snagu i podržava me kad se pokolebam – priča Milena (32) dok nam sa puno žara pokazuje skrivene detalje na jednoj slici.

Pasioniran­o iseca detalje iz časopisa, prikuplja komadiće tapeta, ali i sitnice koje nagoveštav­aju priču.

– Svaki kolaž ima ime i poruku. Ovih 17 slika sam nazvala „Osvetli moju tamu“jer sam, zahvaljuju­ći njima, pronašla svetlost u vremenu koje je puno nekih tamnih senki. Sada me je uhvatila neka radost pa me inspiriše sve što je zlatno, svetlo i svetlucavo – priča o svojoj vedroj fazi. U životu Milene Lasić umetnost se nekako podrazumev­a. Rođena je u takvom okruženju, odrastala u kreativnoj beogradsko­j porodici, a u njoj su i geni našeg velikog slikara Peđe Milosavlje­vića.

I ranije je radila kolaže, ali shvatila je da je za tu tehniku potrebno mnogo strpljenja, koje tada nije imala

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia