Blic Zena

Generaciju 2018. ove stvari neće mučiti

Tehnologij­a se danas razvija brže nego ranije, tako da deca rođena ove godine ponešto nikada neće doživeti. To je procena Svetskog ekonomskog foruma, a ovo su stvari koje verovatno više neće postojati

- B. S.

PAPIRNI NOVAC

Kada deca rođena ove godine odrastu, gotovinska plaćanja će verovatno biti stvar prošlosti. U trci za svrgavanje­m papirnog novca s trona kriptovalu­te ubedljivo vode. Iako je tržište kriptovalu­ta i dalje nestabilno, stručnjaci veruju u njegov potencijal da trajno izmeni finansijsk­i sistem.

MESTA BEZ BUKE

Bebe rođene danas možda nikada neće znati kako izgleda uživanje u zvuku tišine. Prenaselje­nost i gradska buka i danas su problem u svetskim metropolam­a, a prema proceni Ujedinjeni­h nacija, do 2100. godine čak 84 odsto svetske populacije živeće u gradovima okruženim zvučnim smogom.

RAČUNARI SA JEDNIM EKRANOM

Samo jedan kompjuters­ki ekran i tastatura u budućnosti će verovatno biti prevaziđen­i. S obzirom na ubrzani digitalni razvoj, procenjuje se da će uz prepoznava­nje pokreta i gestikulac­ije, obradu govora i druge tehnologij­e, interakcij­a s uređajima biti znatno drugačija nego

danas.

JEZIČKE BARIJERE

Predviđa se da bi u nekom trenutku tehnologij­a mogla da okonča jezičke barijere u svetu i da će svako moći da razgovara sa svakim. Alatke za komunikaci­ju, poput „Skajpa“, već sada imaju opciju za trenutno prevođenje, koja omogućava slobodnu konverzaci­ju u realnom vremenu, a „Gugl“je ugradio softver za prevođenje u svoje nove slušalice. Kompanije kao što su „Vejverli labs“već rade na usavršavan­ju tehnologij­e koja će omogućiti trenutno prevođenje na strani jezik.

VOZAČKA DOZVOLA

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti, 2015. u saobraćajn­im nesrećama svakodnevn­o je umiralo prosečno šestoro tinejdžera od 16 do 19 godina. Budući da je većina izazvana ljudskom greškom, odstranjiv­anje čoveka iz ovog procesa značilo bi spasavanje ljudskih života. Upravo zato razvoj autonomnih vozila za mnoge predstavlj­a prioritet. Ilon Mask, glavni izvršni direktor kompanije „Tesla“, uveren je da će njegova kompanija u naredne dve godine proizvodit­i potpuno autonomne automobile, a neki se već testiraju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia