Blic Zena

Roditeljst­vo Šta je nasilje, a šta dečja čarka

Svađe su normalan deo odrastanja i deca se trude da nađu kompromis i izglade sukob. Kod nasilja stvar je drugačija, ono podrazumev­a nameru da se dete povredi i ponavlja se

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

U dečjim sukobima postavite granice šta je zabranjeno, a to su, pre svega, fizički obračuni i razbijanje stvari

Vršnjačko nasilje je tema od koje strepi svaki roditelj. Niko ne želi da baš njegovo dete bude žrtva, a isto tako ni nasilnik. Zato se nameće pitanje kako naučiti decu da rešavaju konflikte, kao i koja je razlika između obične dečje svađe i vršnjačkog nasilja.

– Nasilje podrazumev­a nameru da se drugo dete povredi. Nasilnik uživa u tome da dominira nad žrtvom. Pored fizičkog nasilja postoji i psihičko, a to je kada se dete naziva pogrdnim imenima, kad se šire laži o njemu ili kad se namerno isključuje iz određenih vršnjačkih grupa – objašnjava Nikolina Mi- losavljevi­ć, psiholog i savetnik za roditelje.

Znaci da je žrtva nasilja

Ukoliko se dete ponaša drugačije nego inače, umorno je, ne spava dobro, nema apetit, žali se na glavobolje ili bolove u stomaku i zato traži da ne ide u školu, deluje rasejano ili pak tužno i preosetlji­vo, sve su to mogući znaci da je žrtva vršnjačkog nasilja.

Kad je reč o nasilju koje je vezano za školu, procedura je jasno propisana. Roditelji prvo treba da se obrate nastavniku, to jest odeljen-

skom starešini. Ako izostane odgovaraju­ća reakcija, onda i timu za zaštitu od nasilja, koji postoji u svakoj školi, i na kraju direktoru škole.

S druge strane, u slučaju vršnjačkog konflikta postoji sloboda izražavanj­a, ne insistira se na jednom načinu rešavanja problema. Deca su spremna da razgovaraj­u, da

nađu kompromis i trude se da izglade odnos i reše sukob. I dok se vršnjačko nasilje ponavlja tokom dužeg vremena i usmereno je ka jednom detetu, to nije slučaj u normalnim dečjim svađama.

– Konflikt je normalan deo odrastanja. U određenoj meri je čak i poželjan, jer dete tako vežba kako da rešava probleme sa drugima. Uči da bude saosećajan, da razume drugu stranu, da se izbori za svoje potrebe i prava, a da u isto vreme ne ugrožava druge – ističe Milosavlje­vićeva.

Ne tolerišite agresivnos­t

Sasvim pogrešno je rešavati konflikt umesto deteta. Zadatak odraslih je da nauče decu da probleme i sukobe rešavaju na konstrukti­van način i zato se trudite da u porodici negujete asertivnu komunikaci­ju. Dete će tako naučiti da verbalizuj­e svoje potrebe i želje na konstrukti­van način bez negativnih posledica, što će mu koristiti i u odnosima sa vršnjacima. Takođe, ne tolerišete agresivnos­t ni u kom obliku, čak ni prilikom vaspitavan­ja deteta. Ne zaboravite i da deca uče po modelu, tako da će verovatno primenjiva­ti upravo metode koje koristite u rešavanju problema.

 ??  ?? Konflikt je u određenoj meri poželjan jer dete
tako uči da rešava probleme sa drugima
Konflikt je u određenoj meri poželjan jer dete tako uči da rešava probleme sa drugima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia