Blic Zena

Jedna od nas: Jovana Grgurević I usred noći decu vodim na posao

Publika je voli jer je prirodna, a nama je otkrila kako usklađuje obaveze budući da ima dvoje dece i da joj dan počinje u 2.20

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Letos je moj šestogodiš­nji sin imao noćnu moru, nikako nisam mogla da ga umirim i u 3.15 sam ga povela na posao. Pravio je haos iza kamera i na kraju ušao u kadar da pita kada ćemo kući, priča Jovana Grgurević (44) kako mu je tad, uživo u programu, objasnila da ostaju još pola sata, a gledaocima kazala da je to njen sin koji ne može da spava.

Zvale su je tada, kaže, i poznate i nepoznate bake da pitaju šta radi sa detetom. A njih dvoje su potom oko sedam ujutru krenuli na doručak, pa na Kališ, pa na spavanje. Mali Jug i danas taj dan pamti kao jedan od najlepših.

Budući da Jovana na televiziji „Hepi“, pored emisije „Posle ručka“, vodi i jutarnji program od 4.30, dan joj počinje usred noći. Kada joj sat zazvoni u 2.20, priznaje da je u sekundi na nogama, kao da nije ni spavala. Kaže, lakše joj je to nego da sva otečena ustane u šest sati.

Maštala sam da vodim Dnevnik

Još odmalena zamišljala je sebe ispred kamera, a tu ljubav prema televiziji negovala je u školi za kulturu govora i glumu. Dok su druge devojčice u grupi maštale o filmskoj ulozi, ona je maštala o muku u kući dok vodi „Drugi dnevnik“.

– Svi imamo poriv da menjamo svet. Kada radite u informativ­nom programu, taj poriv je opipljiv i zarazan. Zato mi je ta forma najdraža – priznaje Jovana, koja se prethodnih 17 godina kalila u najvećim domaćim TV kućama.

Anegdote s izveštavan­ja i snimanja i danas boje njenu svakodnevi­cu, a i dalje pamti onu kada je zakazala intervju sa predstavni­com UN-a koja se bavila temom siromaštva. Kolega novinar Ivan Ivanov, zadužen za taj razgovor, spreman je čekao gošću ispred studija jutarnjeg programa.

– Pojavljuje se doterana starija gospođa, Ivan je pozdravi i uvede u studio. Dvadeset minuta su razgovaral­i o siromaštvu, gošća je iznosila tragične podatke o ugroženost­i penzionera, proseku penzija i potrošač-

Jovana teme za emisije nalazi u gradskom autobusu, na „Bajlonijev­oj“pijaci, u komšiluku...

koj korpi, upoređival­a stanje kod nas sa zemljama u okruženju i na Zapadu. Posle 20 minuta ulazi u studio producent „Parova“i zamoli gospođu da pođe sa njim – priča Jovana kako su se ubrzo izrodili brojni vicevi među kolegama jer se ispostavil­o da je ta ozbiljna, elokventna i odlično obaveštena gospođa u stvari penzionerk­a koja gostuje u „Parovima“, a da žena iz UN-a ispred studija uredno sedi i čeka svoj red.

Moja emisija je čaršijska

Uverena je da publika prepoznaje glumatanje i laž, a to ni sama ne podnosi.

– Teme nalazim u autobusu na liniji broj 15, „Bajlonijev­oj“pijaci, u komšiluku... Volim da kažem da je emisija „Posle ručka“čaršijska. Ako se u čaršiji priča o Haradinaju, on će biti tema. Ako se priča koliko košta paprika na džak, to će biti tema moje emisije.

S godinama je u poslu naučila da je najlepša priča i najteža. I danas pamti kako u jednom beogradsko­m naselju devet godina nije bilo struje.

– Nisam mogla da spavam od slika žena kojima su nokti otpali jer su veš prale na ruke. Deca su radila domaće zadatke pod svećom. Nenajavlje­na i besna, obišla sam opštinu, EPS, Centar za socijalno, Skupštinu grada... U narednih pet radnih dana naselju je uvedena struja. Posle su mi meštani napravili prolavu i za mene ispekli jagnje. Plakala sam kao dete.

Svakog dana, priča, toliko puta čuje „Jovana“da poželi da promeni ime. Tu su i nebrojeno „mama“, umilno „Jole“, kako je zovu tata i muž, zatim lajanje kuce Milice i još snažnije mjaukanje starog mačka Frica.

– Kupila sam ribice zato što su beščujne. Onda se ponekad povučem, ali ubrzo shvatim da ja u stvari ne podnosim tišinu.

Kao mama 10-godišnje Lucije, koja je od tate Damira nasledila talenat za muziku, i 7-godišnjeg Juga, Jovana priznaje da obaveze usklađuje – nikako. U studiju razmišlja koga nije dovoljno mazila i grdila, kod kuće je grize savest što nije završila još nešto od posla.

– Imam toliko planova da može da se kaže da ih nemam. Stalno demantujem jučerašnji plan – kaže za kraj Jovana.

 ??  ?? U studiju razmišlja koga nije dovoljno mazila i grdila, kod kuće je grize savest što nije završila još nešto od posla
U studiju razmišlja koga nije dovoljno mazila i grdila, kod kuće je grize savest što nije završila još nešto od posla
 ??  ?? Ćerkica Lucija je od tate Damira nasledila talenat za muziku
Ćerkica Lucija je od tate Damira nasledila talenat za muziku
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia