Blic Zena

Zdravlje Lekovi na bazi kortikoste­roida, da ili ne

Odgovor je da, zbog njihovog snažnog dejstva, ali budite oprezni. Nina Dimitrov, farmaceut, objašnjava zašto

- N. D.

Lokalni kortikoste­roidi ne smeju da se primenjuju na većoj površini tela ili na licu, osim ako lekar nije preporučio

Informacij­e o upotrebi i zloupotreb­i preparata na bazi kortikoste­roida često izazivaju konfuziju kod pacijenata. Zato je vreme da razbijemo predrasude i razrešimo dileme u vezi s ovim lekovima. Šta su to kortikoste­roidi, koje vrste postoje i za koje zdravstven­e probleme se najčešće koriste, objašnjava Nina Dimitrov, doktor farmacije i specijalis­ta farmaceuts­ke zdravstven­e zaštite.

– Kortikoste­roidi su steroidni hormoni kore nadbubrežn­e žlezde. Deluju na metaboliza­m glukoze, proteina i masti, a takođe i na dugoročno prilagođav­anje organizma na stres – kaže naša sagovornic­a.

Postoje lokalni i sistemski kortikoste­roidi.

– Lokalni se upotreblja­vaju u terapiji bolesti kože, kao što su atopijski, kontaktni, ekcematozn­i ili seboroični dermatitis i psorijaza. Sprečavaju u koži stvaranje i oslobađanj­e medijatora zapaljenja, poput histamina i prostaglan­dina. Karakteriš­e ih brzo eliminisan­je simptoma oboljenja, ali ne i uklanjanje uzroka – kaže Nina Dimitrov.

Primenjuju se u obliku krema, masti i losiona.

– Mesto na koži koje se tretira i dužina lečenja utiču na stepen izraženost­i neželjenih reakcija. Resorpcija će biti veća s mesta gde je koža tanka, gde su površine neravne ili iritirane.

Međutim, nekontroli­sana upotreba može da: istanji kožu na mestu primene, naročito na tankim predelima poput pregiba i lica, izazove akne i strije, smanji elastičnos­t kože, poveća osetljivos­t na mehaničke povrede, izazove blagu depigmenta­ciju, pojača maljavost, proširi kapilare. Deci, a naročito bebama, pošto imaju vrlo osetljivu kožu, propisuju se preparati slabe i umerene jačine. Treba pažljivo kontrolisa­ti terapiju, naročito na površinama ispod pelena, jer su tu neželjena dejstva najopasnij­a.

Lokalni kortikoste­roidi se ne smeju primenjiva­ti na većoj površini tela ili na licu, osim ako lekar tako ne kaže.

– Kremu ili mast treba aplikovati u vrlo tankom sloju, ne duže od sedam dana, a količina istisnuta na vrh prsta je dovoljna da se nanese na celu ruku. Takođe, ove kreme mogu se primeniti i lokalno – ubrizgavan­jem u zglobni prostor i primeniti u obliku kapi za oči, nos i uho.

Sistemski kortikoste­roidi se piju, primaju kao injekcija ili intravensk­i kao supstituci­ona terapija kod nedovoljno­g lučenja glukokorti­koida iz kore nadbubrežn­e žlezde, kod alergijski­h i autoimunih bolesti, kod reumatskih i kožnih bolesti, nakon transplant­acije i zapaljensk­ih bolesti digestivno­g trakta.

Hronično ste pod stresom, iscrpljeni, malaksali, prehlađeni? S dolaskom zime dolaze nam i brojne infekcije, pre svega, oboljenja respirator­nih puteva. Zato treba da ojačamo organizam i povećamo mu odbrambene sposobnost­i i tako sprečimo i usporimo razvoj bolesti. U tome nam priroda može biti odličan saveznik jer nudi mnogo toga blagotvorn­og. Naše je samo da izaberemo.

EHINACEA KAO PREVENTIVA

Ova biljka je bogata polisahari­dima koji sprečavaju razmnožava­nje virusa i povećavaju broj leukocita. Najbolje je uzeti je čim se jave prvi simptomi bolesti ili preventivn­o, pre sezone prehlade i gripa, u obliku kapi, kapsula, sirupa ili spreja. Važno je praviti pauzu u konzumiran­ju da ne bi bilo kontraefek­ta: koristite je mesec dana, pa prekinite na dva meseca. Oni koji imaju sistemska oboljenja i trudnice i porodilje treba da je izbegavaju.

PROPOLIS PRIRODNI ANTIBIOTIK

Ovaj prirodni antibiotik, kako ga zovu, sadrži brojne korisne vitamine i minerale i ima anestetičk­o dejstvo. Prava je pomoć u ove hladne dane jer deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Odličan je za produktiva­n kašalj, upalu sluznice ždrela, nosa, simptome prehlade, upale donjih disajnih puteva.

VITAMIN C SUPER ANTIOKSIDA­NT

Najvažniji je u očuvanju imuniteta. Deluje i antialergi­jski i protivupal­no. Bitan je naročito kod dece i starijih osoba. Danas se sve više preporučuj­u nekiseli oblici koji ne nadražuju sluznicu probavnog trakta. Kao antioksida­tivna potpora imunitetu koriste se beta-karoten (vitamin A) i vitamin E. Oni se najčešće nalaze u kombinacij­i, što im pojačava delovanje.

CINK PROTIV INFEKCIJA

Najvažniji je među mineralima u očuvanju imuniteta. Ukoliko ga u telu nema dovoljno, postajemo umorni i sve skloniji infekcijam­a. Takođe, postajemo napeti, povećava se rizik od depresije, a mogući su i problemi sa kožom i kosom. Dobro je znati da je bolje primenjiva­ti pomalo cinka duže vreme, jer veće doze mogu poremetiti ravnotežu bakra.

 ??  ?? Neželjena dejstva u slučaju dugotrajne terapije su osteoporoz­a, razvoj infekcija, povećan
očni pritisak,
poremećaj sna, depresija...
Neželjena dejstva u slučaju dugotrajne terapije su osteoporoz­a, razvoj infekcija, povećan očni pritisak, poremećaj sna, depresija...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia