Blic Zena

Slavimo Svetog Nikolu

Pola Srba slavi Svetog Nikolu 19. decembra, pola ide na slavu. Ali mnogi vernici imaju dileme o obeležavan­ju ove i drugih krsnih slava. Otac Gligorije Marković ih je razrešio za vas

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Svetog Nikolu vernici slave kao zaštitnika putnika i dece

I kad suprug umre, žena treba da nastavi njegovu slavu, a kad je sama, proslavlja slavu svog oca i kuće iz koje je potekla

Skoro polovina pravoslava­ca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide im u goste. Ovom slavnom svetitelju posvećeno je više od 600 crkava i danas je slavljen po celom svetu.

Sveti Nikola bio je sin jedinac znamenitih i bogatih roditelja, Teofana i None, žitelja grada Patare, u Likiji. Duhovnom životu naučio se kod svog strica Nikolaja, episkopa patarskog, i zamonašio se u manastiru Novi Sion.

Ovaj divni svetitelj bio je oduvek odvažni zaštitnik pravde među ljudima. U dva maha spasao je po tri čoveka od nezaslužen­e smrtne kazne. Bio je milostiv, istinit i pravdoljub­iv, pa su ga još za života ljudi smatrali svetitelje­m i prizivali ga u pomoć u muci i bedi. Sveti Nikola upokojio se 343. godine, a danas ga vernici slave kao zaštitnika putnika, moreplovac­a i dece.

Može li žena da slavi slavu

Otkad je srpskog naroda i Srpske pravoslavn­e crkve, čitava porodica slavi slavu svoga oca, to jest načelnika porodice. Zbog dece koju imamo vrlo je važno da se uče da je to nešto što nasleđujem­o po muškoj liniji kako se ne bi otuđivala od svojih predaka i porodice. I kad suprug umre, žena treba da nastavi njegovu slavu, a kad se razvede, decu treba da podstiče da idu na očevu slavu. Kad je sama, onda proslavlja slavu svog oca i kuće iz koje je potekla.

Može li sin da slavi slavu dok mu je otac živ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gligorije Marković voždovački paroh i duhovnik
Gligorije Marković voždovački paroh i duhovnik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia