Blic Zena

U bolnici je lakše kad je soba lepša

Nova oprema za Dečje, Očno, Grudno odeljenje, novi sanitet – to su rezultati još jedne uspešne humanitarn­e akcije „Blic fondacije“, koja je sve ovo obezbedila za Opštu bolnicu u Boru

- Adriana Janković redakcija@bliczena.r.s

Sa 310 postelja i oko 7.000 pregleda godišnje Opšta bolnica u Boru od 1933. zbrinjava pacijente iz grada i okoline. U njoj se leče i zaposleni u RTB „Bor“, a sam grad godinama je važio za jedan od najzagađen­ijih u zemlji. Zato je poražavaju­ća činjenica da je bolnica kuburila s opremom, a naročito da im je nedostajao bronhoskop, pošto je jedan od gorućih zdravstven­ih problema u Boru upravo problem respirator­nih organa.

Zbog svega toga „Blic fondacija“je odlučila da pokrene akciju da pre svega mališani, a onda i stariji pacijenti ne moraju za svaki veći problem da odlaze u veće zdravstven­e centre. „Blic fondacija“je tako od jula za mesec dana sakupila pomoć vrednu 110.000 evra. Oprema je sukcesivno stizala u bolnicu, a preostali aparati nedavno su uručeni na svečanosti kojoj su prisustvov­ali dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Ljiljana Knežević, izvršna direktorka „Blic fondacije“, i Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

– Sve ono što je bilo neophodno bolnici „Blic fondacija“je obezbedila i sada, prolazeći ovuda, uverio sam se da je sve tu i da već funkcioniš­e. Uručeni su i ključevi najmoderni­jeg saniteta, koji je u rangu jedne pokretne bolnice. Obišli smo i prostorije gde se priprema, pegla i pere veš. Tu su sada savremene mašine, što mnogo utiče na održavanje odgovaraju­ćih uslova da ne dođe do infekcija – kaže ministar Lončar.

Prema njegovim rečima, Dečje odeljenje dobilo je svu neophodnu opremu za lečenje najmlađih pacijenata, Očno odeljenje ima sve potrebno da mogu da rade operacije katarakte, Grudno odeljenje dobilo je i bronhoskop…

Koliko je ova donacija značajna,

govori i to što će sad sva deca iz Bora i okoline moći da dobiju neophodnu dijagnosti­ku i lečenje u borskoj bolnici.

– To nije bio slučaj s četvorogod­išnjom devojčicom koja je zbog urođene srčane mane završila na Dečjem odeljenju i hitno morala da bude prebačena iz Bora na Institut za majku i dete. Trebalo je da primi novu terapiju kroz venu, a mi nismo imali infuzionu pumpu, pa smo je intubirali – objasnila je jednu od kritičnih situacija doktorka Branka Badža, pedijatar na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Boru.

Direktor borske bolnice dr Goran Joksimović zahvalio se „Blic fondaciji“na ovoj velikoj donaciji, a Ljiljana Knežević, izvršna direktorka „Blic fondacije“, istakla je da je fondacija, kao što svi znaju, uvek pomagala deci.

– Briga o deci je upravo briga o porodici. Zato smo sada proširili naše delovanje, nismo pomogli samo Dečje odeljenje nego i Grudno i Očno, vešeraj i, naravno, vozni park, koji je vrlo bitan. Samo oprema u sanitetu vredna je 34.000 evra. Ovoga puta bih se zahvalila svim donatorima, posebno gospodinu Milanu Popoviću, jednom od najvećih donatora, i pozvala bih druge ljude dobre volje da slede njegov primer jer „Blic fondacija“ide dalje. Za sledeću godinu već imamo nove velike projekte koje ćemo, nadam se, u kratkom roku ostvariti – kaže Ljiljana Knežević.

 ??  ?? Sad su dečje sobe opremljene modernim ležajevima
Sad su dečje sobe opremljene modernim ležajevima
 ??  ??
 ??  ?? Ljiljana Knežević, izvršna direktorka „Blic fondacije“, dr Zlatibor Lončar, ministar
zdravlja, i dr Goran Joksimović, direktor bolnice
Ljiljana Knežević, izvršna direktorka „Blic fondacije“, dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, i dr Goran Joksimović, direktor bolnice
 ??  ?? Grudno odeljenje dobilo je vrlo važan aparat –
bronhoskop
Grudno odeljenje dobilo je vrlo važan aparat – bronhoskop

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia