Blic Zena

Da li su probiotici zaista efikasni

Profesor dr Srđan Đuranović, gastroente­rolog iz Kliničkog centra Srbije, odgovara na pitanja zbog čega se javljaju neželjena dejstva antibiotik­a i da li nam probiotici mogu pomoći

-

Crevna flora ili mikrobiota, kako se stručno zove, predstavlj­a više od 500 vrsta mikroorgan­izama koji normalno naseljavaj­u čovekova creva, što je skoro 10 puta više od svih ćelija koje sačinjavaj­u ljudski organizam. Zato je svaka promena crevne flore povezana s mnogim bolestima, imunskim, infektivni­m, metaboličk­im, moguće i malignim. U takvim situacijam­a neophodno je da se uzimaju probiotski preparati.

DA LI PROBIOTICI STVARNO POMAŽU

Probiotski preparati dokazano pozitivno utiču na virusima uzrokovano zapaljenje creva, praćeno učestalim prolivasti­m stolicama. Vrlo su korisni i kod sindroma nervoznih creva, a treba ih obavezno uzimati i kod svih dijareja. Ipak, probiotski preparati imaju najvažniju ulogu u sprečavanj­u i terapiji proliva kod pacijenata koji piju antibiotik­e.

ZBOG ČEGA SE JAVLJAJU NEŽELJENA DEJSTVA ANTIBIOTIK­A

Antibiotic­i, pored svih korisnih efekata, nose i rizik od nastanka različitih komplikaci­ja jer nisu sposobni da razlikuju dobre i loše bakterija u crevima, zbog čega neminovno narušavaju ravnotežu crevne mikrobiote. To se najčešće manifestuj­e učestalim prolivasti­m stolicama, ali i bolom u stomaku, grčevima, mučninom i nadutošću. Dijareja usled antibiotik­a nastaje kod oko polovine dece i odraslih. To znači da se praktično kod svake druge osobe koja pije antibiotik javljaju i neželjene posledice te terapije.

PROBIOTIK UZ ANTIBIOTIK? DA, ALI NE BILO KOJI

Danas se vrlo dobro zna da uzimanje određenih vrsta probiotski­h preparata može sprečiti nastanak proliva i pomoći u lečenju pacijenata koji su zbog uzimanja antibiotik­a dobili proliv. Veliki problem nastaje kada treba odlučiti koji probiotski preparat uzeti u takvoj situaciji. Većina probiotika u svom sastavu ima tzv. dobre bakterije. Međutim, one su i same osetljive na dejstvo antibiotik­a, pa njihovo istovremen­o uzimanje vodi smanjenom efektu takvog preparata.

BULARDI OTPORAN NA ANTIBIOTIK­E

Na sreću, pored probiotski­h bakterija postoji i jedna probiotska gljivica – Saccharomy­ces boulardii (bulardi). Ime je dobila po Henriju Bulardu, francuskom mikrobiolo­gu. Boraveći u Aziji 1923. godine, u jednom selu u kome je vladala epidemija kolere, primetio je da proliv brže prolazi kod seljaka koji su žvakali koru azijske trešnje liči. Ispitujući pod mikroskopo­m koru te biljke, utvrdio je da ona obiluje kvasnicama koje su kasnije, njemu u čast, nazvane Saccharomy­ces boulardii. Kako antibiotic­i nemaju efekta na kvasnicu, istovremen­o uzimanje s antibiotik­om neće uticati na njena probiotska svojstva. Pored toga, ova kvasnica ima značajno veću površinu ćelije od probiotski­h bakterija. Zato efikasno, poput magneta u crevima, vezuje za sebe veći broj bakterija i virusa, i ubrzava njihovu eliminacij­u iz organizma.

Takođe, „Bulardi“podstiče rast i razmožavan­je „dobrih“bakterija u crevima, što je jako važno za potpunu obnovu crevne flore posle primene antibiotik­a. Postoje značajni dokazi izvedeni iz brojnih kliničkih studija, da uzimanje preparata Saccharomy­ces boulardii sprečava nastanak proliva kod osoba koje uzimaju antibiotik­e. Ako se proliv ipak javi, „Bulardi“pomaže u bržem ozdravljen­ju, to jest kraćem trajanju tegoba. Deluje čak i na Clostridiu­m difficile, koja je najopasnij­i uzročnik proliva izazvanih antibiotic­ima, a najčešće se javlja posle boravka u bolnici.

Jasno je da nije svejedno koji probiotski preparat se uzima za sprečavanj­e proliva koji nastaju usled primene antibiotik­a. Ne postoji univerzaln­i preparat koji pomaže u svakoj situaciji. Ali zato sada, u sezoni različitih respirator­nih i drugih infekcija, važno je dobro razmisliti o pravilnom izboru probiotsko­g preparata. To predstavlj­a preduslov ne samo za sprečavanj­e antibiotsk­og proliva već i za održavanje balansa crevne mikrobiote, a samim tim i za očuvanje ukupnog zdravlja.

 ??  ?? Naše apoteke su snabdevene brojnim probiotski­m preparatim­a, kojih prema poslednjim podacima ima više od 90. U takvoj situaciji nije jednostavn­o odabrati pravi probiotski preparat
Naše apoteke su snabdevene brojnim probiotski­m preparatim­a, kojih prema poslednjim podacima ima više od 90. U takvoj situaciji nije jednostavn­o odabrati pravi probiotski preparat
 ??  ?? Profesor dr Srđan Đuranović
Profesor dr Srđan Đuranović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia