Blic Zena

Komšije, srećan vam Božić

- Biljana Stefanović

Rimokatoli­čka crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po gregorijan­skom kalendaru slave Božić 25. decembra. Radosni i veseli duh najradosni­jeg hrišćansko­g praznika naslućuje se već na Badnje veče, kada cela porodica odlazi u crkvu na svetu misu. To je jedan od najznačajn­ijih božićnih običaja jer je rođenje Isusovo u osnovi ovih svetih praznika. Ako nije bitna proslava božje dobrote, ako to veče vernici nisu u crkvi da slave Boga, onda se gubi i smisao proslave Badnje večeri i Božića uopšte.

U Katoličkoj crkvi najveći simboli Božića su božićno drvo i jaslice, koje se uoči Badnje večeri stavljaju pod to drvo i asociraju na noć Isusovog rođenja. Nekada su se jaslice pravile

Katolički vernici 25. decembra proslavlja­ju najveći hrišćanski praznik

od gipsa, gline ili drveta i postojale su samo u crkvama. Kasnije se ova tradicija proširila na svaku kuću. U jaslice se stavlja i slama, koja simbolizuj­e siromaštvo u kom se Isus rodio. Tu je i neizostavn­a božićna pšenica, koja je trebalo da se zasadi 13. decembra na dan Svete Lucije. Ona predstavlj­a simbol života kod katolika i posle Božića daje se pticama jer se ništa iz tog svetog perioda ne sme baciti.

Na sam dan Božića svi ukućani treba da budu na okupu, a tek po podne ili, još bolje, sutradan oni mlađi mogu da odu i da čestitaju praznik komšijama i rodbini. Inače, božićni praznici završavaju se 6. januara, kad Katolička crkva slavi praznik Sveta tri kralja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia