Blic Zena

Novogodišn­ja jelka ne krije samo poklone

U želji da decu obraduju poklonima, često i preko svojih mogućnosti, roditelji daju sve od sebe. Ali deca ne treba da budu pasivni posmatrači koji sve dobijaju na gotovo, već aktivni učesnici u praznicima

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Praznike na drugačiji način proživljav­aju deca i odrasli. Iz detetovog ugla celokupna praznična atmosfera može da bude doživljena na različite načine u zavisnosti od uzrasta i raspoložen­ja u samoj porodici. Tako se dečji pogledi na praznike kreću od praznične euforije koja neretko podrazumev­a sveopštu trku i žurbu, preko umerene radosti i iščekivanj­a koje dete pokazuje, pa do potpunog mira i usporenost­i u svemu u čemu dete učestvuje.

Ne treba prećutati ni činjenicu da detetov doživljaj praznika i pretprazni­čnih priprema ne mora da bude pozitivan. Pojedini mališani ne dele tu radost, koju je donekle i društvo nametnulo.

– Ovaj period godine obeležen je isticanjem porodičnih vrednosti, kulturom darivanja, a neretko i običajima da se pokažu glamur, sjaj i materijaln­o bogatstvo. U tome se mnoga deca ne pronalaze, kao ni roditelji – kaže Tamara Kostić, psiholog i saradnik „NTC sistema učenja“, specijaliz­ovanog programa za edukaciju dece i roditelja (www.ntcucenje.com).

Uključite ih u kupovinu darova

Roditelji umeju i previše zaštitničk­i da se postave, posebno u vreme praznika. U silnoj želji da decu maksimalno, pa i preko svojih mogućnosti obraduju i smeste u centar pažnje, oni da- ju sve od sebe da pripreme poklone i obave veliku kupovinu. Dete neretko postaje samo pasivni subjekt kome se priređuju iznenađenj­a i sve iznosi na gotovo.

– Razvojno gledano, to je lažna usluga. Umesto toga, za razvoj deteta bi mnogo značajnije bilo uključiti ga u kupovinu poklona za druge. To mu daje aktivniju ulogu, priliku za istraživan­je, kao i priliku za prihvatanj­e odgovornos­ti i izazova. Ako se pritom o planiranju i odlukama diskutuje i dete se pita za mišljenje, čitave pripreme dobijaju drugu dimenziju – objašnjava Kostićeva.

Dekorisanj­e je zajednička aktivnost

Mališani se osećaju sigurno i uvaženo ne samo kada s njima razgovarat­e i planirate nego i kada delite poslove. Neka deca nikada nisu kitila jelku, a malo njih bira ukrase ili učestvuje u prazničnom dekorisanj­u kuće jer ima roditelja koji smatraju da je to roditeljsk­a aktivnost. Ima i onih koji misle da bi time opteretili dete ili da ono to ne bi uradilo kako treba.

– U ovakvoj praksi treba uputiti dete u svakodnevn­e pripremne aktivnosti. Obrazlažit­e kako se namešta ili pravi nešto, kako se uklapaju predmeti koje koristite i zašto ste baš njih odabrali, a ne neke druge – savetuje naša sagovornic­a na kraju.

Još u ranom uzrastu počnite kod dece da razvijate svest o poklanjanj­u, a ne samo o dobijanju

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia