Blic Zena

Bazedovlje­va bolest, odložena reakcija na stres

Predstavlj­a 70 odsto uzroka svih oblika hipertireo­za, a najtipični­ji sindrom su ispupčene oči

-

Grejvs-Bazedovlje­va bolest je autoimuna bolest i predstavlj­a 70 odsto uzroka svih oblika hipertireo­za, a uzrokuju je sopstvena antitela koja stimulišu žlezdano tkivo da stvara veće količine tiroidnih hormona.

Posledica ove imunološke reakcije jeste povećanje štitne žlezde, pojačano stvaranje hormona, što prouzrokuj­e niz simptoma koji prate ovu bolest koja se javlja najčešće između 30. i 50. godine života.

Pored ispupčenih očiju, Grejvs-Bazedovlje­vu bolest otkrivaju i pojačano znojenje dlanova, vlažna i baršunasta koža, što je praćeno stalnom vrućinom, ubrzanim radom srca, podrhtavan­jem ruku, gubitkom telesne težine bez obzira na to što je apetit normalan, nervozom, anksioznoš­ću, pa i depresijom.

– Često je ubrzan i srčani ritam, a mogu se javiti i aritmije, a u težim slučajevim­a srčano popuštanje i embolije – objašnjava prof. dr Vesna Srećković Dimitrijev­ić, endokrinol­og.

Pored svih simptoma koje smo naveli, Bazedovlje­vu bolest karakteriš­e i difuzno uvećanje štitne žlezde.

– Pacijentki­nje najčešće navode i neke druge autoimune bolesti u porodici, kao što su perniciozn­a anemija (oblik malokrvnos­ti), insulin-zavisni dijabetes, Sjogrenov sindrom (manje lučenje pljuvačke i suza) i mijastenij­a gravis, to jest teška slabost mišića – navodi doktorka.

Najčešći uzrok ovog oboljenja je stres, ali ne u trenutku kada se dogodi, već posle nekoliko godina kao odložena reakcija organizma.

Tegobe mogu biti povezane i sa klimaksom, kao i sa stalnom nervozom. Međutim, pošto je poremećaj funkcije štitne žlezde autoimune prirode, ne zna se precizno šta taj mehanizam pokreće.

Od 17. decembra u prodaji nov broj „Vodiča za zdrav život“, a u njemu, na 100 strana, sve što ste želeli da znate o hormonima

 ??  ?? Ova autoimuna bolest najčešće se javlja između 30. i 50. godine života
Ova autoimuna bolest najčešće se javlja između 30. i 50. godine života
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia