Blic Zena

Pokloni

-

Svima je dobro poznat osećaj uzbuđenja i veselja dok otvaramo poklone. Da prizovemo to osećanje i pre praznika, na izmaku stare godine, u redakciji smo organizova­li Tajnog Deda Mraza. Svako je iz bubnja izvukao jedno ime. Trebalo je da pokloni budu sitnice, znak pažnje. Time je zadatak bio još veći. Lako je kupiti parfem, s tim greške nema.

Sve smo upakovali, stavili ispod naše jelčice, a Deka Mraz je bio naš Mićko, koji nam je uz dirljive poruke delio poklone. Bože, koja je to radost bila. S očima punim suza, dirnuti koliko se dobro zapravo poznajemo, uz puno zagrljaja ispratili smo 2018. A prava slavlja i drugi poklončići tek nas čekaju. Kad god se praznici i pokloni dovode u vezu, setim se korinđanja. O tom divnom običaju najviše uživam da pričam ljudima koji nisu iz Vojvodine pa ne znaju mnogo o njemu.

Badnji dan, s prvim mrakom, moja tri brata i ja, obučeni tako da nam se samo oči vide, krećemo u pohod, svako sa svojim praznim džakom na ramenu. Po snegu i ledu, s kraja na kraj ulice, u selu ih je bilo ukupno pet, kucamo na svaku kapiju i pevamo pesmice. Kažu, što glasnije deca pevaju, više sreće donose onima koje posećuju. Pošto su postojale pesmice i za dečake i za devojčice, uvek sam na kraju ja bila ta koja je morala da peva „Ja sam mali korinđaš, daj mi, gazda, šta imaš“, a ne ono što sam želela „Ja sam mala Milica, ujela me lisica za nogu, za ruku...“I nerviralo me je što sam u manjini, ali nije mi oduzelo mnogo od sreće tada.

Usput sretnemo još koju grupu dece, pa svi zajedno nastavimo dalje pričajući o tome ko je šta dobio. Posle satdva šetnje i pevanja, umorni ali srećni, vraćamo se kućama. Džakove sada, onako zabundani, vučemo po snegu. I onda na podu dnevne sobe, gde je deda već uneo badnjak, prosipamo sve iz njih, delimo, sakrivamo... A nije to bilo ništa specijalno, orasi, jabuke, bombone.

A danas se bogzna kako uzbuđujemo šta kupiti. Mahnito jurimo po radnjama i, na kraju, opet se pitamo jesmo li pogodili. Praznici znaju da budu trka bez predaha, a dok novine pune članci o pretprazni­čnom stresu i postprazni­čnoj depresiji, tržni centri zadovoljno pune svoje kase. Zavrzlamam­a oko darivanja kao da nema kraja.

A zapravo suština darivanja nije u sadržaju, izgledu i veličini poklona, nego u činjenici da neko misli na nas.

Suština darivanja nije u sadržaju poklona, nego u činjenici da neko misli na nas

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia