Supersavetnik

Isplanirajte kućni budžet

Blic Zena - - U Ovom Broju -

Novac se izvuče, a plata tek što je legla? Početak nove godine pravo je vreme za nove navike u upravljanju novcem. Koliki god da su vam porodični prihodi, uz ove savete potrajaće duže

1. NAPRAVITE PLAN

Da biste sagledali gde i kako trošite novac koji zaradite, napravite spisak svih porodičnih prihoda. Zatim napravite listu svih mesečnih troškova. Budite realni i nabrojte sve stavke.

2. VODITE MESEČNI DNEVNIK

Od pomoći može biti vođenje evidencije jednom mesečno o svim dnevnim troškovima kako biste precizno odredili koliko novca odlazi na hranu, prevoz, higijenu, odeću, izlaske.

3. ANALIZIRAJTE TROŠKOVE

Kada steknete precizan uvid u sve mesečne prihode i rashode, razmislite da li novac trošite najefikasnije ili ima prostora za izmene. Možda možete smanjiti ili se čak odreći određenih troškova da biste novac iskoristili za neke druge potrebe.

4. NAĐITE JEFTINIJE ALTERNATIVE

Štedite novac tako što ćete plaćati manje za stvari koje su vam potrebne. Upoređujte cene pre nego što se odlučite za kupovinu, promenite brendove i proizvođače ili nađite jeftinije alternative za neke stvari koje koristite svakog meseca.

5. POSLUŽITE SE KORISNIM APLIKACIJAMA

Sve je više aplikacija koje pomažu u organizovanju kućnog budžeta. Instalirajte ih na telefon, unesite mesečne prihode, pa postupno unosite troškove po kategorijama. Nakon svakog unetog troška iznos će se oduzeti od prihoda, pa ćete uvek znati koliko vam je novca preostalo i na šta je do tada potrošen.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.