Blic Zena

Voda nas zimi štiti od virusa

Ne treba da pazite na unos tečnosti samo leti. Od suvog vazduha iz toplih prostorija zimi nam se češće suši sluzokoža nosa, a kad se to desi, ne obavlja dobro svoju osnovnu ulogu – da nas štiti od virusa i bakterija

-

Više vode pijemo uglavnom leti, kada prirodno osećamo veću potrebu za vodom zbog visokih temperatur­a. Zimi se pak ne hidriramo toliko, što je pogrešno, jer nam više vode garantuje bolju zaštitu od prehlada i virusa.

Tako je zbog toga što više boravimo u toplim, zagrejanim prostorija­ma, više nam se suše koža i sluzokoža nosa, naša prva prirodna odbrana od virusa i bakterija. Više vode ujedno omogućava jednostavn­iji protok kiseonika prema svim ćelijama organizma, reguliše telesnu temperatur­u i jača nas. Kad nije tako, osećamo umor, koji često pripisujem­o svakodnevn­om stresu i slabijem imunitetu. bediti – preko vode, čajeva ili tzv. mokre hrane, mleka i fermentisa­nih mlečnih napitaka.

I HRANOM SE HIDRIRA

Ako znate da niste od onih koji mogu da popiju osam čaša vode, probajte da više jedete namirnice koje sadrže više vode. Tikvice, na primer, kada ih skuvate, u jednoj šolji od 250 ml daće vam čak 211 ml vode, a pored toga i obilje vlakana. Jedna jabuka srednje veličine, takođe odličan izvor antioksida­nata i vlakana, sadrži 191 ml vode, a jedna porcija bundeve, bogata beta-karotenom i vitaminom B6, sadrži 230 ml vode.

ALTERNATIV­E ČESMOVAČI

Tečnost možete da nadoknadit­e unošenjem prirodnih sokova od sveže ceđenog povrća i voća, zatim nezaslađen­im čajevima, supama, kuvanim obrocima, napicima bogatim elektrolit­ima, vitaminima i mineralima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia