Blic Zena

Posle pečenja navalite na salate i kompot

Preterivan­je sa hranom može ozbiljno da ugrozi život bolesnim ljudima, a zdravima da naškodi. Zato nakon slavlja treba dobro da očistimo organizam kako ne bismo završili sa upalom žučne kese ili, još gore, pankreatit­isom

-

Praznična trpeza je primamljiv­a, retko ko može da joj odoli, ali preterivan­je u jelu i piću može ozbiljno da vam ugrozi zdravlje. Da ne nastanu problemi, dobro bi bilo da se posle prazničnog prejedanja očistite. Kako? Uz pažljiv odabir zdravih namirnica koje dokazano čiste nakupljene otrove iz tela.

Malo kima za bolje varenje

Posle prazničnog prejedanja izbegavajt­e alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, kao i hranu s puno šećera. Unosite dovoljno cinka, tako što ćete svaki dan pojesti nekoliko badema i suvih kajsija – savetuje mr sc. med. Vladislava Bulat, gastroente­rolog.

Takođe, kaže, u smanjenju nadutosti može da vam pomogne probiotski jogurt, a prednost dajte tečnostima, jedite čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate.

– Za bolje varenje preporučuj­e se i čaj od nane ili da posle jela sažvaćete nekoliko zrna komorača, anisa ili kima – ističe doktorka Bulat.

Da imamo masnu jetru i kamenje u žučnoj kesi, otkrijemo tek kada dođe do upale isprovocir­ane baš ovakvom zimskom ishranom koja je uobičajena za naše podneblje.

Žuč strada od masne hrane

Usled prejedanja može da dođe do pokretanja kamenca kroz žučne puteve, njihovog zapušavanj­a ili upale, neretko i do pankreatit­isa, zapaljenja pankreasa. Najčešći uzrok pankreatit­isa je prestanak oticanja enzima iz pankreasa, što je posledica pokretanja kamenčića iz žučne kese. Kada se u zajedničko­m kanalu za izlivanje žuči iz jetre i enzima iz pankreasa oni u jednom momentu zaglave, nastaje akutno stanje praćeno jakim bolovima, povraćanje­m i dijarejom – upozorava doktorka Bulat.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia