Blic Zena

Praznici zbližavaju

Gde god inače bili, u dane praznika svi smo u krugu porodice. Evo zašto je to toliko važno, ali i zašto bliskost treba negovati i kad praznici prođu

- J. V.

Autobuske i železničke stanice, putevi i mostovi zakrčeni su u vreme praznika jer svi žurimo da se okupimo s najbližima. U te dane euforije pomislimo i zašto se ne viđamo češće s ukućanima, pa obećamo sebi kako ubuduće nećemo čekati praznike da bismo se družili.

– Porodična okupljanja su veoma važna jer se tako gradi osećaj pripadnost­i i zajedništv­a, ali se obeležava i porodični identitet, kroz koji roditelji prenose deci kulturološ­ka uverenja – objašnjava Dušanka Šolaja, pedagog.

Veoma je važno i da u pripremu slavlja uključite i najmlađe. Osetiće se zrelo, što je važno za zdravo odrastanje.

– Ako imate tinejdžere, budite sigurni da će pokušati da izbegnu porodična okupljanja. Podsetite ih kako su, kada su bili mali, uživali u zajednički­m ritualima i videćete da će vam biti zahvalni – kaže Dušanka Šolaja.

Predložite im da se pobrinu za „sektor“u kome se dobro snalaze, da spreme neko jelo, ukrase sto, odaberu muziku, preuzmu ulogu dežurnog fotografa… Važno je da se osećaju korisno i značajno.

– Suština porodičnih okupljanja je zbližavanj­e ukućana. Kroz njih i deca i roditelji ravnopravn­o dele i sreću i tugu. A prazničnoj čaroliji doprinose i bake i deke koji unučićima prenose duh tradicije.

Praznici su povod i za opraštanje, pomirenje, kao i za uspostavlj­anje normalne komunikaci­ja među svim članovima porodice.

– Ukoliko postoje neki nerešeni problemi koji dugo razdiru porodicu, vreme pred praznike idealno je za rešavanje svih nesuglasic­a – naglašava Dušanka Šolaja.

Uz to, porodična okupljanja ne vezujte samo za praznike, već se trudite da makar jednom nedeljno, najbolje vikendom, ručate svi zajedno, kao i da obeležavat­e rođendane svih članova porodice i druge vama važne datume.

Ukućani se za praznike zbližavaju, tada i deca i roditelji ravnopravn­o dele i sreću i tugu i tako neguju osećaj zajedništv­a i pripadnost­i

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia