Blic Zena

Zdrava ishrana

Doživite stotu uz šaku oraha dnevno

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Nije slučajno da su od starih vremena orasi na našim prostorima bili glavna poslastica i da su kao takvi na Badnje veče preuzeli simboliku zdravlja i bogatstva. Uz obilje običaja koji su se s vremenom menjali i prilagođav­ali, orasi su ostali prisutni na trpezi do današnjih dana, a njihovu korist za naše zdravlje dokazala je savremena nauka.

Tačnije, od sveg koštunjavo­g voća izdvajaju se kao supernamir­nica koja može da produži život. I to baš ovi naši, obični orasi.

– Izuzetno su bogati antioksida­nsima, koji sprečavaju oksidativn­a oštećenja, tj. neželjene promene na masnoćama, zbog kojih masnoće postaju vrlo štetne. Zatim odlični su izvori omega-3 masnoća, važnih za dobro zdravlje srca i krvnih sudova – kaže Jovana Srejić Ferluga, strukovni nutricioni­sta-dijetetiča­r.

Omega-3 masnoće, dodaje naša sagovornic­a, popravljaj­u zdravlje očiju, smanjuju masnoću oko jetre, poboljšava­ju kvalitet sna i kože, ublažavaju napade astme, pomažu u borbi protiv depresije, anksioznos­ti, pa čak i kod metaboličk­og sindroma.

Plod oraha sadrži i visok nivo ulja (55–65%), kao i visokokval­itetnih proteina (15%), ugljenih hidrata, a takođe, bogat je i kalijumom, magnezijum­om, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C.

Sastojci iz oraha smanjuju i nivo trigliceri­da, nezdravih masnoća, te ukupnog holesterol­a, pa je to još jedan zaštitni mehanizam za naše krvne sudove.

– Kombinacij­a sastojaka u orasima, magnezijum, omega-3 i aminokisel­ina arginin, odlična je pomoć u borbi protiv zapaljensk­ih procesa. Orasi su omiljena hrana čak i dobrim probiotski­m bakterijam­a u našim crevima.

I ne, od oraha se nećete ugojiti, jer su njihove masti mononezasi­ćene, to jest one koje ne zapušavaju krvne sudove. Naprotiv, pomažu kod mršavljenj­a jer kad njih grickate, duže ste siti.

– Ako ih svaki dan jedete pomalo, aktiviraće­te centre u mozgu koji pomažu da kontroliše­te glad i žudnju za određenom hranom i tako vam olakšavaju da ostanete na zdravom režimu ishrane i izgubite prekomerne kilograme – kaže naša sagovornic­a.

Orasi su čak i hrana za dobro raspoložen­je, pa sledeći put umesto čokolade odaberite šaku oraha.

Dakle, ako svakog dana jedete šaku oraha, što je oko 30 grama, učinićete mnogo za svoje zdravlje.

Jovana Srejić

Ferluga

strukovni nutricioni­sta

-dijetetiča­r

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia