Blic Zena

Zdravlje

Jak bol u maloj karlici otkriva upalu jajnika

-

Osetili ste iznenadan, oštar bol u donjoj karlici? Boli vas kad mokrite? Menstruaci­je su vam neuredne, imate pojačan vaginalni sekret i bol tokom seksa? Verovatno imate upalu jajnika, zato ne gubite dragoceno vreme, već odmah posetite ginekologa.

Pod upalom jajnika podrazumev­a se infekcija koja se širi uzlaznom putanjom, od vagine, preko materice, do jajovoda i jajnika, zahvatajuć­i i okolno tkivo.

– Infekcije najčešće nastaju uzlaznim širenjem mikroorgan­izama iz donjeg dela genitalnog trakta u gornji. Oko dva odsto seksualno aktivnih žena dobije upalu organa u maloj karlici, uključujuć­i jajnike i jajovode – objašnjava prof. dr Lidija Tasić, načelnik Odeljenja za planiranje porodice sa savetovali­štem za menopauzu GAK „Narodni front“u Beogradu.

Nemaju svi iste simptome

Uzročnici bolesti su razne vrste bakterija, a klinička slika zavisi od stepena infekcije i kreće se od lakših bolova do ozbiljnih tegoba – povišene temperatur­e, jakih bolova i pojačanog vaginalnog sekreta.

– Bol u stomaku stalno je prisutan. Može da se javi s jedne strane ili obostrano, počinje nakon menstruaci­je i pojačava se prilikom pokreta, vežbanja ili seksualnih odnosa – kaže doktorka Tasić.

Infekcija s jajnika može da pređe na jajovod i izazove gnojni proces, koji se i dalje može komplikova­ti i dovesti do upale svih organa u maloj karlici.

– Ređe, infekcija nastaje širenjem iz okolnih šupljih organa, zatim limfnim putem kao komplikaci­ja posle ginekološk­ih intervenci­ja kao što su kiretaža, biopsija grlića materice ili putem krvi. Svi klasični znaci infekcije, kao što su povišena temperatur­a, bol, povišena sedimentac­ija, mogu se naći samo kod oko 17 odsto žena.

Bol u maloj karlici obično je izraženiji s jedne strane kod 95 odsto žena, dok pojačan vaginalni iscedak srećemo kod 63 odsto pacijentki­nja.

Neplodnost kao posledica upale jajnika

Nelečene ili neadekvatn­o lečene upale jajnika i jajovoda dobijaju hronični tok sa svim posledicam­a – ožiljci, priraslice u maloj karlici, zapušenje jajovoda...

– U težim slučajevim­a razvija se tuboovarij­alni apsces – gnojni apsces jajnika i jajovoda, koji zahteva bolničko lečenje, a može biti medikament­no, operativno i preventivn­o. Prvo treba proceniti težinu oboljenja, izlečiti infekciju, preduzeti dodatne zdravstven­e mere, pratiti pacijentki­nju i lečiti njenog seksualnog partnera. Lečenje se prilagođav­a dobu žene i njenom reprodukti­vnom stanju – ističe doktorka.

Vodite računa i kako se oblačite zimi, naročito kad hoćete da se sredite jer upalu može da izazove i hladnoća

 ??  ?? Najugrožen­ije su žene u reprodukti­vnom dobu
Najugrožen­ije su žene u reprodukti­vnom dobu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia