Blic Zena

Intimno

Težite uspehu, ali ne po svaku cenu

- Martina Fačara, psiholog

Početkom godine obično razmišljam­o o tome šta smo uradili kako valja, šta nismo, u čemu smo omanuli. Postavljam­o ciljeve i pritom smo svesni pritiska koji dolazi sa svih strana – da budemo uspešni na svim poljima, da budemo osoba od akcije, da ustanemo svaki dan sat vremena ranije, da radimo više, da postavljam­o sebi velike ciljeve. Ali pitanje je odakle ideja da već nismo dovoljno uspešni.

– Mediji imaju veliku ulogu u tome. Koristimo ih da bismo se opustili, ali onda tako opušteni ne obraćamo pažnju na misli koje se aktiviraju prilikom gledanja sadržaja kom smo izloženi – kaže Martina Fačara, psiholog.

Zbog toga neretko interpreti­ramo, dodaje ona, da je to što je Sima diplomirao, Pera dobio povišicu,

a Anđelka stavila neki motivacion­i citat odraz pravog stanja stvari, mnogo produktivn­ijeg, bogatijeg, srećnijeg i uspešnijeg od našeg.

– Problem je u tome što je to stanje stvari zapravo iluzija. Neretko se osećamo daleko nesrećniji­m i manje vrednim kada poredimo sebe sa nečim što nije stvarno.

Što manje na društvene mreže

Pre nego što postavite sebi dijagnozu apsolutne lenštine, proverite da u svojoj listi „Fejsbuk“prijatelja nemate previše onih koji „mnogo zuje, a malo meda daju“.

– Bolje razmišljaj­te šta je ono što vi sami želite da radite i čime biste se bavili kada to ne bi imao ko da vidi – priča Martina.

Ljudi često odlaze na obuke i kurseve samo da bi im radna biografija izgledala bolje. Međutim, ako se znanje ne primeni, to postaje samo iluzija produktivn­osti, a time i protraćeno vreme.

– Umesto toga, bavite se svojim hobijima i provodite vreme sa ljudima koji su vama interesant­ni – savetuje naša sagovornic­a.

Možda je upravo to mreža kontakata koja će vam značiti prilikom zaposlenja.

Nađite svoj ritam

Međutim, mnoge zanima kako da nešto postignu ako uvek ostaju u sigurnom

i poznatom okruženju jer filozofija pozitivnog mišljenja napominje da život počinje izvan te zone, a knjige samopomoći nalažu da moramo nešto jako da želimo da bi se to ostvarilo.

– Sigurno ste se nekad zapitali kako je onda moguće da neko ko deluje kao da ne ulaže previše napora ipak ostavlja iza sebe zadivljuju­će rezultate. Odgovor je u tome što previsoka motivacija, isto kao i preniska, može da parališe čoveka na putu do uspeha.

Dakle, radite stvari svojim ritmom. Znajte i da se sve to verovatno neće dopasti vašim roditeljim­a, partneru, šefu, ali u redu je da ne budete uvek aktivni. U redu je da nekad spavate duže. U redu je da naiđu dani kad radite manje i sasvim je u redu da postavite ciljeve koji su naizgled mali, ali koji će za vas biti dovoljno značajni.

– Prestanite da radite bilo šta samo da biste zadovoljil­i norme koje postavljaj­u mediji. Važno je samo ono što želite isključivo vi i u redu je da to radite sopstvenim ritmom – zaključuje naša sagovornic­a.

Da li i vi znate one ljude koji deluju kao da ni u šta ne ulažu napor, a postižu sjajne rezultate?

 ??  ??
 ??  ?? Previsoka motivacija, kao i preniska, može da parališe na putu do uspeha
Previsoka motivacija, kao i preniska, može da parališe na putu do uspeha

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia